ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μυτιληναίος: Πρώτα γενέθλια για το σπάσιμο του μονοπωλίου στο αέριο

10:38 | 13 Φεβ 2018 ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μυτιληναίος: Πρώτα γενέθλια για το σπάσιμο του μονοπωλίου στο αέριο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη μέρα που η Μυτιληναίος ξεκίνησε να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τη ρωσική Gazprom μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Σημειώνεται ότι μέχρι πέρυσι μόνο η Prometheus Gas και η ΔΕΠΑ βάσει συμβάσεων έπαιρναν το αέριο από τους Ρώσους και το προωθούσαν σε εταιρίες στην εγχώρια αγορά. Όμως με την αποφασιστικότητα της Μυτιληναίος και τη σχετική θεσμική και τεχνική δυνατότητα που έδιναν οι διακρατικές και κοινοτικές συμβάσεις για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό το τοπίο έχει αλλάξει.

Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για απευθείας πωλήσεις στη χώρα από το ρωσικό κολοσσό. Παράλληλα τροφοδοτείται ο ανταγωνισμός κι άρα η συγκρισιμότητα τιμών κάτι που αφορά την ελληνική βιομηχανία και τους μεγάλους καταναλωτές όπως τους παραγωγούς ενέργειας.

Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και τη στρατηγική σημασία της κίνησης, καθώς οι πηγές προμήθειας για τη χώρα εμπλουτίζονται. Ήδη η Mυτιληναίος, εισάγει ποσότητες LNG και καταφέρνει να συμπιέζει με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που έχει το ενεργειακό κόστος της χώρας. Πάντως μετά και την κατασκευή του ΤΑΡ θα ανοίξει περαιτέρω η βεντάλια των δυνατοτήτων προμηθειών για όσους ενδιαφερθούν κι άρα οι ευκαιρίες για πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Γιώργος Αλεξάκης

« ΑΔΜΗΕ: Μεγαλύτερος του στόχου ο αριθμός αιτήσεων για εθελούσια έξοδο ΔΕΗ: Στις 23 Φεβρουαρίου η εξαγορά ομολόγων ύψους 150 εκατ. ευρώ »
Copyright © 1999-2019 Premium S.A. All rights reserved.