ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πασχαλινή έξοδος φέρνει «καπέλο» στις τιμές των καυσίμων Κύριο

10:38 - 06 Απρ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η πασχαλινή έξοδος φέρνει «καπέλο» στις τιμές των καυσίμων
Μερικά λεπτά πιο πάνω από τα συνήθη των προηγούμενων εβδομάδων επίπεδα κινούνται οι τιμές των καυσίμων ένεκα της τόνωσης της ζήτησης λόγω της εξόδου από τα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς  το πετρέλαιο κίνησης καταγράφει άνοδο  έως  8 λεπτά   το λίτρο  σε σχέση  με την περασμένη εβδομάδα.  Τη Μεγάλη  Πέμπτη η  μέση τιμή  του πετρελαίου κίνησης ανήλθε  στο 1,322 ευρώ το λίτρο  έναντι 1,314 ευρώ  της  περασμένης  Πέμπτης.  Να σημειωθεί  ότι  οι τιμές  διυλιστηρίου  δεν  παρουσιάζουν  κάποιες  μεταβολές  όπως  και  η τιμή  του brent .

Ειδικά στα βενζινάδικα κατά μήκος των εθνικών οδών  η τιμή του πετρελαίου  κίνησης  εκτιμάται  ότι θα  «αγγίζει»  το 1,40 το λίτρο. Το υγραέριο πάντως διατηρήθηκε  στα ίδια  επίπεδα  με  αυτά   της  περασμένης  εβδομάδας  στα 0,800   λεπτά  του  ευρώ.

Την ίδια ώρα στις τιμές  της  βενζίνης  παρατηρείται  οριακή άνοδος,  από   δύο  έως  τρία  λεπτά  το  λίτρο,  για την απλή  αμόλυβδη,  ενώ  στις βενζίνες των 100 οκτανίων,  η τιμή  της  έχει  αυξηθεί  έως   6 λεπτά  το λίτρο.  Πολλοί πρατηριούχοι σημειώνουν ότι τα εταιρικά πρατήρια διαμορφώνουν την τάση και «δείχνουν» προς τα κει την ευθύνη για τις όποιες ανατιμήσεις.

Βαρύ φορτίο οι φόροι

Πάντως δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει το «προνόμιο» των ακριβών καυσίμων. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει την τρίτη πιο ακριβή τιμή βενζίνης στην ΕΕ λόγω των φόρων. Μάλιστα σε αντίθεση με την ανταγωνιστική στον τουρισμό Ισπανία έχει υπέρογλες επιβαρύνσεις δείγμα του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα  με το γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη και στην Ισπανία τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στην Ισπανία η τιμή της βενζίνης των 95 οκτανίων πωλείται με μέση τιμή 1,220 ευρώ, το οποίο υποδεικνύει μια αύξηση της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, το πετρέλαιο πωλείται στα 1,129 ευρώ με ετήσια αύξηση της τάξης του 3%. Σε διάρκεια 12 μηνών, η τιμή του πετρελαίου Brent, το οποίο αποτελεί αναφορά για την ΕΕ, έχει φτάσει από 50,75 δολ. ΗΠΑ στα 70 δολ. ΗΠΑ το βαρέλι, αύξηση της τάξεως του 37,5%.

Η Ισπανία αποτελεί μία από τις χώρες με τα πιο φθηνά καύσιμα μεταξύ των κ-μ της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η βενζίνη των 95 οκτανίων κοστίζει 1,22 ευρώ κατά μέσο όρο φέρνοντας τη χώρα στη 18η θέση, ενώ στην τιμή πετρελαίου εσωτερικής καύσης, η χώρα βρίσκεται στην 23η θέση, με 1,12 ευρώ ανά λίτρο. Οι χαμηλές τιμές δικαιολογούνται με το χαμηλό ΦΠΑ επί των εν λόγω καυσίμων, καθώς στην Ισπανία το 55% του συνόλου είναι φόροι στην περίπτωση της βενζίνης και 50% στην περίπτωση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης. Και τα δύο ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά υψηλότερα. Ο φόρος για τη βενζίνη 95 βρίσκεται στο 63% ενώ το πετρέλαιο στο 57%.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τις τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά, όπου ενώ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης το ύψος της φορολογίας ανέρχεται στο 52%, πολύ κοντά στο ισπανικό ποσοστό, ωστόσο η βενζίνη φορολογείται με 66% του συνόλου.

Εξετάζοντας την κίνηση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία στον ξενοδοχειακό τομέα, η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων έφτασε το 79,1%, ενώ η αυτόνομη κοινότητα των Κανάριων νήσων και η Χώρα των Βάσκων κατέγραψαν αντίστοιχα ποσοστά 88% και 86%. Αντίθετα η Βαρκελώνη φαίνεται να συνεχίζει να επηρεάζεται από τις πολιτικές αναταραχές εξαιτίας του δημοψηφίσματος καθώς παρουσίασε πτώση της τάξεως του 13% μέσα σε ένα χρόνο (92% το 2017 έναντι 79% το 2018).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.