ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Φθινόπωρο του 2021 σε παραγωγή η νέα μονάδα ρεύματος

08:45 - 25 Απρ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μυτιληναίος: Φθινόπωρο του 2021 σε παραγωγή η νέα μονάδα ρεύματος
Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έχει υλοποιήσει στη χώρα η Μυτιληναίος, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας σε ειδικό πάνελ για τα θέματα ενέργειας την Τρίτη το απόγευμα στο συνέδριο του ΣΕΒ για τις επενδύσεις ο γενικός διευθυντής της Protergia, θυγατρικής της Μυτιληναίος που δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρισμού, κ. Ντίνος Μπενρουμπή. Η «Μυτιληναίος», μάλιστα σήμερα, μέσω της Protergia λειτουργεί αυτή τη στιγμή τρεις σταθμούς φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.200 MW και 200 MW από αιολικά πάρκα.

Μάλιστα ανέφερε ότι μια  νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2021. Είναι μια μονάδα που θα κατασκευαστεί από τη ΜΕΤΚΑ στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου. Πρόκειται για μια επένδυση  350 εκατ., θα έχει ως καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 650 MW.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή, μόλις εκδοθεί η άδεια παραγωγής και ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση ώστε η μονάδα να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2021. Ωστόσο εξέφρασε απορία για τη σχετική καθυστέρηση επί δύο μήνες της αδειοδότησης, η οποία μάλιστα αφορά μονάδα που βρίσκεται σε πεδίο όπου ήδη λειτουργούν άλλα δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Το επενδυτικό σλάλομ

«Έχουμε υποβάλει στο Ρυθμιστή το αίτημα για άδεια παραγωγής. Αλλά έχουν περάσει δύο μήνες και δεν έχουμε ανταπόκριση. Θα περίμενα πιο γρήγορη ανταπόκριση για μια επένδυση 350 εκ. ευρώ. Το αίτημα για την τυπική άδεια παραγωγής έχει υποβληθεί από τις 3 Μαρτίου και ακόμη περιμένουμε»  ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή. Τόνισε, δε, ότι η άδεια παραγωγής μπορεί να είναι ένα τυπικό προαπαιτούμενο ωστόσο καθυστερεί ολόκληρη την αδειοδοτική αλυσίδα αφού ήδη τρέχουν από πλευράς της εταιρείας οι περιβαλλοντικές μελέτες, που όμως αν και προχωρούν δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.

Καταγράφοντας τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου υπάρχουν προσκόμματα που παρουσιάζονται λόγω προσφυγών στο ΣτΕ. Συχνά ακόμη και κάποιοι που δεν έχουν ένδικο συμφέρον, όπως είπε, προσφεύγουν στο ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.  Μάλιστα ανέφερε παράδειγμα όπου στο παρελθόν ένα άτομο έκανε προσφυγή για μονάδα της Μυτιλιναίος. Πάντως, όπως, είπε, με δικό τους ρίσκο, σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτές προχωρούν, ρισκάροντας το ενδεχόμενο να χάσουν την επένδυση εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική. Βέβαια όπως τόνισε το ΣτΕ έχει συναίσθηση της κατάστασης και μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι δεν ακυρώνει επενδυτικές πρωτοβουλίες με σωστή τεκμηρίωση.

Ο κ. Μπενρουμπή, πάντως, σημείωσε ότι η αδειοδότηση για τις μεγάλες θερμικές μονάδες σε ορισμένες είναι  πιο εύκολη υπόθεση από ό,τι για τα αιολικά ακόμη και μικρότερης ισχύος.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπενρουμπή, υπάρχουν διάφορα παράλογα στον ελληνικό επενδυτικό χάρτη, όπως η κατασκευή έργων στην εκπνοή αδειών. Π.χ. η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 200 μεγαβάτ στις ΑΠΕ και αρκετά έργα που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2016 - 2018 είχαν άδειες από το 2003 που κινδύνευαν να λήξουν αφού την περίοδο που εκδόθηκαν είχαν 15ετή ισχύ.

Επίσης, ο Ντίνος Μπενρουμπή ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να κατασκευάσουν έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να συμβάλει, ώστε να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό φαινόμενο της υποεπένδυσης στον τομέα των ΑΠΕ και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι σύντομα, καθώς μέσα στα δύο επόμενα χρόνια θα έχουν υλοποιηθεί τα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεως για νέα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 25 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.