ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Cenergy: Υπερβαίνει το μισό δισ. το ανεκτέλεστο παραγγελιών το 2018

07:13 - 03 Μαϊ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Cenergy: Υπερβαίνει το μισό δισ. το ανεκτέλεστο παραγγελιών το 2018
Πανέτοιμος είναι ο όμιλος Cenergy να διεκδικήσει μεγάλα έργα σε 3 ηπείρους (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική) αλλά και να αναδειχτεί μειοδότης στις προκηρύξεις έργων για την διασύνδεση υποθαλάσιων καλωδίων στα ελληνικά νησιά σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

Αυτό επεσήμαναν τα στελέχη της διοίκησης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρίας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών και πρόσθεσαν ότι το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Cenergy Holdings ξεπερνά το μισό δις. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα που ανατέθηκαν τους τελευταίους μήνες ενώ εκκρεμούν ακόμα πολλοί άλλοι διαγωνισμοί και αναμένεται να ανατεθούν περισσότερα νέα έργα κατά τη διάρκεια του 2018. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας η πληρότητα του εργοστασίου των Σωληνουργείων Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας φθάνει μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο λόγω των παραγγελιών που εκτελούνται  με τις εξαγωγές της εταιρίας να πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 40 χώρες.  Τα <Σωληνουργεία Κορίνθου. από το 1988 μέχρι και σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 320 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έχει πραγματοποιήσει joint venture στη Ρωσία με την εταιρία ΤΜΚ και μπορεί να έχει πρόσβαση  στις μεγάλες αγορές των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ενωσης.

Τα <Ελληνικά Καλώδια> έχουν υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 260 εκατ. ευρώ από το 2002 μέχρι σήμερα και διεκδικούν σημαντικά στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και είναι από τους βασικούς διεκδικητές  του προγράμματος υποθαλάσσιας καλωδίωσης των νησιών του συμπλέγματος των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και της Κρητης σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που εξελίσεται με γοργούς ρυθμούς φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Αναφορικά με την επιβολή δασμών εισαγωγής( (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16,4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών και των δασμών που επιβλήθηκαν βάσει του άρθρου 232 για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου και δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, τα στελέχη των Σωληνουργείων Κορίνθου δήλωσαν χθές ότι <συνεργαζόμαστε με τις αμερικανικές αρχές, τους παρέχουμε πληροφορίες σε ότι μας ρωτούν και εκτιμάμε ότι θα έχουμε ένα αίσιο τέλος προς όφελος της επιχείρισης>. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της  Cenergy Holdings και οι θυγατρικές της συνεχίζουν να έχουν κατάλληλη τοποθέτηση, ώστε να επωφεληθούν από τις βελτιούμενες συνθήκες της αγοράς στον ενεργειακό κλάδο και να ενισχύσουν τη φιλοδοξία τους να κατακτήσουν ηγετική θέση παγκοσμίως στις λύσεις μεταφοράς ενέργειας και στη μεταφορά δεδομένων.

Με άνοδο του κύκλου εργασιών 10% έκλεισε την πρώτη οικονομική χρήση ο όμιλος Cenergy, ανεβάζοντας τις επιδόσεις του σε μια χρονιά προσαρμογής.

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της χρονιάς οφείλεται σε έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, το οποίο ενεγράφη για λόγους συντηρητικότητας, καθώς η εισηγμένη εταιρία έχει κερδίσει τελεσίδικα δικαστικά το ζήτημα και θα επιδιώξει την είσπραξη ποσού 24 εκατ. δολαρίων, που αφορούσε συναλλαγή της εταιρίας στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος εμφάνισε διεύρυνση ζημιών στα 4,78 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,77 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης απομείωσης για υπερήμερες επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 10% στα 758 εκατ. ευρώ από 692 εκατ. το 2016, κυρίως λόγω των αυξημένων όγκων πωλήσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (a-EBITDA) υποχώρησαν στα 57,3 εκατ. ευρώ από 59,7 εκατ. το 2016, ενώ το β' εξάμηνο σημειώθηκε σημαντική βελτίωση του a-EBITDA, που ανήλθε σε 34,6 εκατ. ευρώ έναντι 22,7 εκατ. το α' εξάμηνο. 

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (α-EBIT*) διαμορφώθηκαν στα 35,1 εκατ. ευρώ έναντι 39,5 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρου εισοδήματος ύψους ανήλθαν 10,6 εκατ. ευρώ έναντι ενοποιημένων κερδών προ φόρου εισοδήματος 2,8 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,9 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος, εξαιρουμένης της έκτακτης πρόβλεψης, ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 379 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο (1%) σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 07:48 - 03 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.