ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κινήσεις της ΔΕΗ για την επόμενη διετία Κύριο

19:29 - 03 Μαϊ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι κινήσεις της ΔΕΗ για την επόμενη διετία
Τις κινήσεις που σχεδιάζει η ΔΕΗ την επόμενη διετία ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου για την ενεργειακή μετάβαση που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η εταιρία είναι κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, όπως τόνισε μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο χρόνο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, σημείωσε ότι ο περιορισμός των επιβαρύνσεων για τις ανανεώσιμες πηγές, η αυξημένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών και η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στον Μάιο θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομική εικόνα της ΔΕΗ.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο ενεργειακός σχεδιασμός κάτι που όπως είπε αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και Φλώρινας. "Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός και αν ο επενδυτής δεν ξέρει το ενεργειακό μίγμα, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει ή θα απαξιώσει το τίμημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παναγιωτάκης.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε την ανάγκη αποσαφήνισης της εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια ώστε να ξεκαθαριστεί εάν αν ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό σχεδιασμό ή θα εξοβελιστεί,  περίπτωση στην οποία δεν έχει νόημα η αποεπένδυση και θα πρέπει η ΔΕΗ να ξεκινήσει τη διαδικασία αποξήλωσης των μονάδων.

Τόνισε ωστόσο ότι η ΔΕΗ συμφωνεί με τον αναπροσανατολισμό της ηλεκτροπαραγωγής προς τις ανανεώσιμες πηγές και για το λόγο αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος των ΑΠΕ της ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του λιγνίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη απεξάρτησης από τον άνθρακα και την ασφάλεια εφοδιασμού. Ο τελικός στόχος όπως είπε είναι να υπάρξει μία διαφανής αγορά με αυξημένο ρόλο για τους καταναλωτές, κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών και πριμοδότηση της αποθήκευσης ενέργειας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης στάθηκε στην ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα, ένα σχέδιο που τα ΕΛΠΕ έχουν ενεργό ρόλο. Όπως τόνισε για να αλλάξει το ενεργειακό μίγμα και να καθοριστεί μια νέα στρατηγική θα πρέπει να καθοριστεί ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων μερών. Αναφερόμενος δε στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αγοράς στα επόμενα χρόνια ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωση της κατανάλωσης κι εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 03 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.