ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθινοπωρινές οι εξελίξεις με τους «μνηστήρες» των ΕΛΠΕ

09:32 - 07 Ιουν 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φθινοπωρινές οι εξελίξεις με τους «μνηστήρες» των ΕΛΠΕ
Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρχει μια σαφής εικόνα για την πορεία από κοινού πώλησης τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A των ΕΛΠΕ.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης για τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα πέντε (5) επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • Alrai Group Holdings Limited
  • Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και  Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
  • Gupta Family Group  Alliance
  • Glencore Energy UK LTD
  • Vitol Holding B.V.

Πάντως πληροφορίες παραπέμπουν σε ενδεχόμενες αλλαγές στο «μίγμα» των σηχμάτων που έχουν ενδιαφερθεί για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν πηγές της διοίκησης δεν αποκλείεται στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών ενδέχεται οι κοινοπραξίες εταιρειών που θα προκριθούν, να αποκτήσουν κι άλλους «συνεταίρους», που μέχρι τώρα δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά τυπικά μπορούν να ενταχθούν σε ένα από τα υφιστάμενα σχήματα.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί με τη διαδικασία δεσμευτικών προσφορών ώστε να μην υπάρξει υπονόμευση της διαδικασίας από «ενδιαφερόμενους «κομήτες» που μπορεί εν δυνάμει να υπονομεύσουν της διαδικασία, για την οποία εκτιμάται ότι θα υπάρχουν νέα με την έλευση του επόμενου έτους.

Συνέχιση της παραγωγής

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η παραγωγική συνέχεια των Ελληνικών Πετρελαίων στην νέα αποχή που έρχεται. Ήδη χτες ο στην ομιλία του, χτες,  στο πλαίσιο της Γ.Σ. του Ομίλου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνηση περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίσει ένας μεγάλος διυλιστηριακός όμιλος τις επόμενες δεκαετίας. Κι όλα αυτά την ώρα που η χώρα προσπαθεί να καταγράψει τον στρατηγικό ενεργειακό της σχεδιασμό, που αποτελεί και γεωπολιτικό κλειδί μεταξύ άλλων.

«Στον πυρήνα του σχεδιασμού τίθενται το μείζον ζήτημα της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με κύριους άξονες την συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς επίσης και η ταχεία ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου» τόνισε και έθεσε συνολικά το ζήτημα της επόμενης μέρας με συνέργιες για την ισχυρή τοποθέτηση σε ένα νέο τοπίων για τον κλάδο.

Φυσικό αέριο

«Ο ενεργειακός μετασχηματισμός και τα νέα προϊόντα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από το ενεργειακό μας σύστημα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες προκλήσεις της μετάβασης στη μεταψηφιακή εποχή, καθιστούν ολοένα και πιο σημαντικό να κατανοήσουμε τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται, ώστε έγκαιρα να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος του Ομίλου μας» τόνισε ο κ. Τσοτσορός .

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα όσα ανέφεραν πηγές της το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την νέα απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου είναι δεδομένο. «Θα παραμείνουμε στην αγορά σε σχήμα που θα έχουμε πλειοψηφική συμμετοχή και λόγο στη διοίκηση» τονίζεται με νόημα στο φόντο και των εξελίξεων με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπου όλα είναι υπό διαμόρφωση.

Ισχυρή κερδοφορία

Στο μεταξύ ισχυρή κερδοφορία με EBITDA 700-750 εκατ. ευρώ το 2018 εκτιμάται ότι θα έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ. Χτες στην ΓΣ εγκρίθηκε μάλιστα μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, με τη διανομή του να γίνεται στις 9 Ιουλίου και η αποκοπή του στις 2 του ίδιου μήνα. Παράλληλα δόθηκαν οι άξονες για την υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2022.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της ΕΛΠΕ, με το μεσόχρονο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα διασφαλίζεται η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, με μέσο EBITDA που θα κυμανθεί μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των εξωγενών παραγόντων και τη σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 21:16 - 07 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.