ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προ των πυλών αποφάσεις για εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών ρεύματος

08:57 - 08 Ιουν 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προ των πυλών αποφάσεις για εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών ρεύματος
Αποφάσεις για το πρόγραμμα εγκατάστασης των νέων ψηφιακών μετρητών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάρει εντός του θέρους η διοίκηση της ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το όλο έργο, αλλά το ότι η αναβάθμιση και αξιοποίηση των δικτύων διανομής του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί για τη ΔΕΗ πρώτος στόχος, αναμένεται το θέμα να αποτελέσει ένα από τα βασικά προτάγματα του επόμενου διαστήματος.

Σημειώνεται ότι χτες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της μεγαλύτερης εταιρίας στη χώρα, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης εξήγγειλε παρεμβάσεις ανάπτυξης στα δίκτυα διανομής  (ΔΕΔΔΗΕ) που παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Τα χαρακτήρισε δε ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο που θα παίζει αυξανόμενο ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Κρατάει χρόνια

Η υπόθεση πάντως της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών κρατά εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε με την προκήρυξη ενός έργου για πιλοτική εγκατάσταση 200.000 μετρητών ωστόσο λόγω προσφυγών καθυστερεί. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τον ήταν «αρκούντως πιλοτικό» να επιλεγεί ένας αριθμός τόσο μεγάλος (200.000) για εγκατάσταση και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο  όλα εξαρτώνται από την απόφαση του ΣτΕ όπου έχει καταφύγει η κοινοπραξία ΟΤΕ-Intrakat-Intarsoft International (κατά της εγκυρότητας του πιλοτικού διαγωνισμού που είχε κερδίσει η Intracom Telecom).

Οδηγός τα έργα στα νέα δίκτυα επικοινωνιών

Πάντως εν αναμονή των αποφάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δράσεις για το πώς θα μπει σε ρότα ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο. Τα σενάρια για τα οποία υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιλογή για αρχική εγκατάσταση ως έργου πιλότου 10.000 περίπου μετρητών για να φανεί πώς περπατά το έργο, ή η κατάτμηση όλης της Ελλάδας σε περιοχές όπου την κατασκευή της υποδομής για τους νέους μετρητές θα αναλάβουν, ανά περίπτωση κατασκευαστικές εταιρίες (κάτι ανάλογο με την κατασκευή των ευρυζωνικών δικτύων από τις εταιρίες κινητής).

Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Σε κάθε περίπτωση η όλη επιχείρηση εγκατάστασης έχει να κάνει με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή των δικτύων διανομής, κάτι που συναρτάται και με την ανάπτυξη των ευρωζωνικών δικτύων αλλά και του 5G της κινητής τηλεφωνίας και εντάσσεται στην ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση και των 7 εκατομμυρίων παλαιών ρολογιών με νέους ψηφιακούς μετρητές. Σημειώνεται ότι οι «έξυπνοι μετρητές» θα μπορούν να καταγράφουν τις καταναλώσεις σε περισσότερες της μίας ωρολογιακές ζώνες, προσφέρουν τεράστια ευελιξία στη διαχείριση της κατανάλωσης, επιτρέπουν στον καταναλωτή να γνωρίζει ακριβώς το προφίλ της κατανάλωσης ώστε να κάνει εξοικονόμηση, ενώ διευκολύνουν και την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι εάν με την απόφαση του ΣτΕ δοθεί πράσινο φως στην αρχική μορφή του διαγωνισμού ο επιλαχών ανάδοχος έχει ένα προβάδισμα λόγω του ότι θα κληθεί να βάλει 200.000 «μηχανάκια». Έτσι μπορεί να «κτυπήσει» και τον «μεγάλο» διαγωνισμό μέσω του οποίου θα γίνει η προμήθεια και τοποθέτηση έξυπνων ψηφιακών μετρητών στο 80% των μετρητών της χώρας

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όλο project ύψους γύρω στο 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Τέλος σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει σχέδια συνεργασίας με την κινεζική CMEC για την ανέγερση μονάδας παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα της εταιρείας Landys Gyr.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.