ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου

12:07 - 13 Σεπ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου
Στο ρεκόρ των 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανήλθε η παραγωγή του πετρελαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας στη μηναία έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου.

Η αύξηση των εξαγωγών από τον Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών κατάφερε να αντισταθμίσει τις εποχιακές μειώσεις από τα μέλη που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, αν και η προσφορά εκτός του Οργανισμού αυξήθηκε κατά 2,6 εκατ. bpd τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους λαμβάνοντας ώθηση από τις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ για την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ κάνουν λόγο για αύξηση στα 2 εκατ. bpd το 2018 και στα 1,8 εκατ. το 2019 η οποία θα χαρακτηρίζεται από «άκαμπτη ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρεκόρ από τις Η.Π.Α».

Εν τω μεταξύ, τον Αύγουστο, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα του ΟΠΕΚ έφθασε σε ένα υψηλό εννιαμήνου ύψους 32,63 εκατομμυρίων bpd, παρά τις ανησυχίες για την πτώση της παραγωγής και την αποκοπή της πρόσβασης σε μεγάλους παραγωγούς της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Οι υψηλότερες ποσότητες από τη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία καθώς και η αυξημένη παραγωγή στη Λιβύη και στο Ιράκ συνέβαλαν στο να αντισταθμίσουν αυτή η μείωση.

Τα μέλη της σύμπραξης των 15 χωρών συμφώνησαν να ξεκινήσουν αύξηση της παραγωγής από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους για να σταθεροποιήσουν τις αγορές και να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε μεγάλους προμηθευτές Ιράν και Βενεζουέλα, τον τρίτο και τον έκτο μεγαλύτερο παραγωγό του OPEC αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες απώλειες στις εξαγωγές ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στις πωλήσεις πετρελαίου της στις 4 Νοεμβρίου μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν τον Μάιο.

Ο Αύγουστος παρουσίασε δραματική μείωση της παραγωγής του Ιράν κατά 150.000 bpd στα 3,63 εκατομμύρια bpd, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, καθώς οι αγοραστές έκοψαν παραγγελίες ενόψει των επικείμενων κυρώσεων των ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.