• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Δώδεκα ελληνικά ενεργειακά έργα υπό τη σκέπη του Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος

08:52 - 15 Οκτ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δώδεκα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ, σύμφωνα με τον κατάλογο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιλαμβάνονται επίσης οι διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος-Ισραήλ).

«Η Ελλάδα πέτυχε να εντάξει 12 συνολικά έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων φορέων και συστηματικών επαφών του ΥΠΕΚΑ με την Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αναφέρει ακόμη ότι τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος διασφαλίζουν ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία και κατά συνέπεια, πιθανή ευκολότερη πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση, σύμφωνα πάντα με την πάγια πρακτική και εκτίμηση των αγορών.

Επιπλέον, ορισμένα από αυτά είναι επιλέξιμα για μερική χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων για μελέτες.

 

Αναλυτικά τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

 

- Ηλεκτρική Ενέργεια

•NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).

i) Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro Asia Interconnector.

ii) Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέας Σάντα (Ελλάδα).

iii) Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro- pumped storage) στην Αμφιλοχία.

-Φυσικό Αέριο

•NSI East Gas (Διασυνδέσεις αερίου Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).

i) IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).

ii) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - INGS LNG Greece.

iii) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal.

(Από τους δύο υπεράκτιους σταθμούς θα υλοποιηθεί μόνο ένας).

iv) Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).

v) Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.

• Southern Gas Corridor (SGC, Νότιος Διάδρομος).

i) Αγωγός ΤΑΡ.

ii) ITGI.

iii) Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Ο αγωγός αυτός αποτελεί συμφωνημένη με την κυπριακή πλευρά και την Επιτροπή ενοποίηση δύο αρχικών παράλληλων οδεύσεων (East-Med ΔΕΠΑ /Trans- Med Κύπρος).

iv) Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

Τα 8 επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ενεργειακά έργα στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε: «Η συνεχής προσπάθεια των τελευταίων ετών, η υπευθυνότητα, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων εμπιστοσύνης στη χώρα, μάς επιτρέπουν να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η ένταξη των νέων ενεργειακών υποδομών στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις ήδη υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές, η υιοθέτηση βασικών ενεργειακών Αρχών απελευθέρωσης των δυνάμεων της αγοράς και προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών, καθώς και οι πρωτοβουλίες στην έρευνα Υδρογονανθράκων, ενισχύουν σημαντικά το ρόλο της χώρας στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες προοπτικές.

Αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση, διασφαλίζουμε την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, στηρίζουμε αποφασιστικά την προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων, προωθούμε δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ενεργειακό τομέα και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας. Η προσπάθεια μας είναι διαρκής και φέρνει αποτελέσματα, ενώ το ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει αδιαπραγμάτευτο.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη σταθερότητας και αισιοδοξίας. Η κεντρική κατεύθυνση για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακή πύλη εισόδου από την ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία προς την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι πια θεωρητικός στόχος, αλλά διαρκώς ωριμάζουσα και υλοποιούμενη Εθνική Στρατηγική επιλογή. Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που ξεπερνά το Μνημόνιο και τις δημοσιονομικές προσαρμογές. Οι Έλληνες μπορούμε και διαρκώς το αποδεικνύουμε».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε από την πλευρά του: «Η συντονισμένη και εντατική προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ απέδωσε τα ιδιαιτέρως σημαντικά σημερινά αποτελέσματα. Με την ένταξη του συνόλου των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στον κατάλογο των PCIs αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης, ενώ ισχυροποιεί περαιτέρω την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, όσοι εργάστηκαν και συνεισέφεραν στη μεγάλη αυτή επιτυχία για τη χώρα μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό, σωστή προετοιμασία και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε για να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 15 Οκτ 2013
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman