ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διέκοψαν την καθοδική τροχιά τους οι ασφαλίσεις ζωής τον Ιούλιο

19:44 - 30 Σεπ 2016 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Διέκοψαν την καθοδική τροχιά τους οι ασφαλίσεις ζωής τον Ιούλιο
Διέκοψαν φέτος τον Ιούλιο, οι ασφαλίσεις ζωής, την καθοδική τροχιά που διατηρούσαν καθ'όλο το προηγούμενο διάστημα του 2016, με μία άνοδο της τάξης του 36,1% έναντι του Ιουλίου του 2015.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασφαλίσεις κατά ζημιών επέστρεψαν στο αρνητικό πρόσημο μετά από πέντε διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις που έδειξαν κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούνιο του 2016.

 

Συνολικά, η μείωση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων του επταμήνου Ιανουαρίου -Ιουλίου περιορίστηκε στο -3,2%.

 

Σχετικά με τα στοιχεία των ασφαλίσεων ζωής, επισημαίνονται τα εξής:

 

1) Κατά τον Ιούλιο του 2016, οι ασφαλίσεις ζωής διέκοψαν την καθοδική πορεία του προηγούμενου διαστήματος - φαινόμενο που οφείλεται στην μεγάλη μείωση που καταγράφηκε από τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Εντούτοις, η παραγωγή δύο συγκεκριμένων κλάδων, δηλαδή των κλάδων των ασφαλίσεων ζωής και της διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, καταγράφει αύξηση αθροιστικά το πρώτο επτάμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2015

 

2) Η παραγωγή του κλάδου υγείας κατ' εφαρμογή του νόμου 4364/5.2.2016, καταγράφεται πλέον στις ασφαλίσεις κατά ζημιών όπου μερίζεται στους κλάδους ατυχημάτων και ασθενειών. Κατά αυτό τον τρόπο, η παραγωγή του συγκεκριμένου κλάδου μηδενίζει από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ αντιστοίχως ενισχύεται η παραγωγή των αντίστοιχων κλάδων ασφαλίσεων κατά ζημιών.

 

3) Κατά τον μήνα Ιούλιο του 2016, ο κλάδος ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του σε μηνιαία βάση (-35% έναντι του Ιουνίου του 2016), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2015, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).

 

4) Η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (περί τα 152 εκατ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2016), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό, η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους, με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων. Θεμελιώνεται θεωρητικά η προσέγγιση ότι η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής, συνεπώς συνήθης πρακτική διεθνώς για την αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου ασφαλίσεων ζωής, συνδεδεμένων με επενδύσεις, είναι το άθροισμα της παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων περιοδικών καταβολών και του 1/10 της αντίστοιχης παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.