ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Ασφαλιστική: Πού οφείλεται η εμπλοκή στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης Κύριο

08:10 - 24 Οκτ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Εθνική Ασφαλιστική: Πού οφείλεται η εμπλοκή στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης
Ούτε… λεπτό από το συνολικό ποσό των 718,3 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα η Exin Group.

Σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή -έστω μέρους- των χρημάτων, σε συνδυασμό με την αποστολή ελλιπούς φακέλου πώλησης, «φρενάρει» τον εποπτικό έλεγχο και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση του deal.

«Ο φάκελος, που έστειλαν στα μέσα του μήνα οι επενδυτές, επεστράφη ως ελλιπής, μιας και δεν περιείχε πολύ βασικές πληροφορίες» και αναμένεται να δοθεί περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να δρομολογηθεί η μεταβίβαση.

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ

Όπως μάλιστα σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο έλεγχος της ΤτΕ θα είναι εξονυχιστικός και όχι τυπικός», αφήνοντας σαφείς αιχμές για το «τεστ φερεγγυότητας» που εφάρμοσαν οι σύμβουλοι του διαγωνισμού, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις ως προς το αδιάβλητο του επίμαχου διαγωνισμού είχαν καταθέσει, από την πλευρά τους, και οι Κινέζοι της Fosun. Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί από την Εθνική Τράπεζα το όνομα της Exin Group ως του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του ασφαλιστικού της βραχίονα, οι, επίσης, διεκδικητές εξ Ανατολής κατήγγειλαν ότι οι Ελληνοαμερικανοί κατέθεσαν σημαντικά αυξημένη βελτιωμένη προσφορά γιατί διέρρευσε το αρχικό ποσό, που είχαν καταθέσει οι ίδιοι. Παράλληλα, η Fosun διαμαρτυρόταν ως προς το κατά πόσο το εν λόγω σχήμα διέθετε τις απαραίτητες άδειες για να αναλάβει τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική αλλά και να τη λειτουργήσει με βάση τις απαιτήσεις του Solvency II.

«Υπάρχουν κάποιες μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες, όμως, είναι λογικές εάν αναλογιστούμε το ύψος του deal», επισημαίνουν στελέχη της ΕΤΕ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα ή η παραμικρή αμφιβολία ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Εμπόδια

Τα πρώτα… σύννεφα γύρω από τη διαδικασία μεταβίβασης του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Group εμφανίστηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα της «Insurance Insider», που έκανε λόγο για «προβλήματα ρευστότητας» στην Exin Re, θυγατρική του oμίλου. Πιο αναλυτικά, η ιστοσελίδα συνέδεε την παραίτηση τεσσάρων στελεχών στην αντασφαλιστική εταιρία, με έδρα τη Ζυρίχη, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της, Μαρκ Μοπού, με την αδυναμία της Exin Group να καταβάλει τους μισθούς. Παρά το γεγονός ότι πηγές της ΕΤΕ έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, εστιάζοντας στην πρώιμη λειτουργία της επίμαχης εταιρίας, η παραδοχή από πλευράς του Matt Fairfield ότι υπάρχουν θέματα ρευστότητας κάθε άλλο παρά καθησύχασε την αγορά.

Υπό το κλίμα αυτό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του έτερου μετόχου της κοινοπραξίας, John Koudounis, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες «μοιράζονται ιδέες για την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», αναγράφεται στη λεζάντα που συνοδεύει το φωτογραφικό ενσταντανέ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.