ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιγά αλλά σταθερά οι Έλληνες στρέφονται στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα

09:10 - 15 Νοε 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Σιγά αλλά σταθερά οι Έλληνες στρέφονται στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα
Ο κλάδος των ασφαλειών μπορεί να περνά μια φάση συγκέντρωσης ωστόσο κρατά δυνάμεις και καταγράφει έστω και οριακά ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΑΕΕ για την παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 καταγράφεται αύξηση 0,3% στην παραγωγή ασφαλίστρων το εννεάμηνο που αγγίζει το ποσό των 2,797 δισ.

Ειδικότερα, στον κλάδο ζωής η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 1,369 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε ότι αφορά τον κλάδο III.Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (unit link), κατέγραψε αύξηση της τάξης του 19,6%, ενώ ο κλάδος Ι.Ασφαλίσεις Ζωής μείωση 6,3%.

Στον κλάδο ζημιών παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 1,9% με την παραγωγή να κυμαίνεται περίπου στα 1,428 δισ. ευρώ. Όσο αφορά την αστική ευθύνη οχημάτων, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% αγγίζοντας περίπου τα 545,1 εκατ. ευρώ ενώ η παραγωγή στους λοιπούς κλάδους ζημιών αυξήθηκε κατά 3,3%, φτάνοντας στα 883,2 εκατ. ευρώ.

Την τάση που επικρατεί στην αγορά κατέγραψε πρόσφατη έρευνα της MRB για την  Ένωση  Ασφαλιστικών  Εταιρειών  Ελλάδος.  Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο κλάδος της είναι εκεί όπου προσβλέπουν τα νοικοκυριά μετά τη σοβαρό κλυδωνισμό που περνά το κοινωνικό κράτος λόγω της κρίσης. Ωστόσο λόγω της κρίσης και των πενιχρών οικονομικών δεν  μπορούν να καταφύγουν πλήρως στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι πολίτες μάλιστα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν, εφόσον βελτιώσουν τα οικονομικά τους είναι έτοιμοι να δαπανήσουν χρήμα για ασφάλιση μετά βέβαια την  εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη  των βασικών αγαθών. Στο ερώτημα, δε, για το κατά πόσο εμπιστεύονται περισσότερο τις ασφαλιστικές εταιρείες από το δημόσιο σύστημα σε ότι αφορά τη σύνταξη και την υγεία, το 48% απάντησε ότι εμπιστεύεται περισσότερο τις ασφαλιστικές εταιρείες και το 28% εμπιστεύεται και τους δύο. Μόνο το 12% θεωρεί ικανοποιητικές τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας και το 66% πιστεύει πως το υπάρχον επίπεδο παροχής υπηρεσιών θα μειωθεί στο μέλλον. Οι επτά στους δέκα δήλωσαν την επιθυμία για τη απόκτηση  ασφάλειας ανεξάρτητα αν  έχει τα χρήματα  για  να την κρατήσει.

Κεντρικό ζήτημα που αναφαίνεται από την έρευνα είναι η μειωμένη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με την έρευνα  τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται από το 86% των ερωτηθέντων λίγο έως καθόλου ασφαλή. Οι συντάξεις των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν στο μέλλον, σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων. Οι  εννέα στους δέκα θεωρούν  βέβαιο ότι  οι συντάξεις  που θα δίνονται στο μέλλον δεν θα επαρκούν για την επιβίωση τους. Σημαντικό  στοιχείο της  έρευνας είναι ότι στους νέους ηλικίας  από 25 έως 34 ετών το συνταξιοδοτικό  σύστημα της χώρας δεν πρόκειται να βελτιωθεί  στο μέλλον σε ποσοστό  76% Το ποσοστό ξεπερνά το 80% στις μεγαλύτερες  ηλικίες. Η ανησυχία  των πολιτών  διατηρείται αμείωτη και στο ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής της σύνταξης στα  επόμενα  χρόνια παρά τις θυσίες  που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός  τα τελευταία  επτά χρόνια.

Στις ηλικίες  από 25 έως 34 ετών  το ποσοστό  που διατυπώνει  φόβο για τη μελλοντική καταβολή των συντάξεων ανέρχεται στο  80%. Για τις ηλικίες  από 34 έως 44 φθάνει στο 83% και τις ηλικίες άνω των 45 και σε ποσοστό 91%, φοβάται ότι το κράτος  δεν θα μπορεί να δώσει συντάξεις. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων  δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο καταβολής  της σύνταξης. Οι οκτώ  στους δέκα ( ποσοστό 85%) πιστεύουν ότι οι κρατικές συντάξεις  θα μειωθούν στο μέλλον ενώ μόνο το 10% πιστεύει  ότι θα  μείνουν  σταθερές ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%  που πιστεύει ότι θα αυξηθούν.

Η έρευνα  της MRB  πραγματοποιήθηκε στις αρχές  Νοεμβρίου , συμμετείχαν 1000 ερωτηθέντες  σε  πανελλαδικό  δίκτυο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 15 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.