ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένο το εμπόριο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

17:58 - 11 Ιουλ 2014 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Διχασμένο το εμπόριο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
"Στα δυο" έχει χωριστεί ο εμπορικός κόσμος της χώρας σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς από τη μία πλευρά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως (ΣΕΛΠΕ) λέει ότι τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή, ενώ από την άλλλη, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο διαφωνούν και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Σε μία λιτή και ...διπλωματική ανακοίνωση, ο ΣΕΛΠΕ επισημαίνει ότι "τα εμπορικά καταστήματα που γεωγραφικά εντάσσονται στον ορισμό των τριών περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές θα είναι ανοικτά την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιουλίου [...] εφόσον το επιθυμούν".

Ο ΣΕΛΠΕ (που εκπροσωπεί κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες) υποστηρίζει το πιλοτικό μέτρο της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας.

 

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στο Reporter, ο επικεφαλής του Συνδέσμου, κ. Αντώνης Μακρής, είχε, μεταξύ άλλων, αναφερθεί και στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σχετικά με την κυριακάτικη λειτουργία, καθώς, όπως είχε πει, υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που αποφασίζουν από μόνες τους το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών τους καταστημάτων προκαλώντας και την ανάλογη σύγχυση στην αγορά, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που δρουν κατά βούληση αδιαφορώντας για τις αρχές.

kiriaki1

Στον αντίποδα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και οι εργαζόμενοι στον κλάδο (ΟΙΥΕ), έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινή προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία ζητούν ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή αναστολή της.

 

Μάλιστα, η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 13 Ιουλίου, ενώ η ΕΣΕΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, χθες, Πέμπτη, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκτός από τις τις τουριστικές περιοχές.

 

Όπως επισημαίνουν η ΟΙΥΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί ως "πρόσχημα" την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ "στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις ελεύθερες Κυριακές θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 11 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.