ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με παρανομίες “επιβιώνουν” τα μισά ενεχυροδανειστήρια

15:41 - 20 Απρ 2015 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Με παρανομίες “επιβιώνουν” τα μισά ενεχυροδανειστήρια
Ένα στα δύο ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας ξέχασαν να δηλώσουν τις δραστηριότητές τους στην εφορία. Μερικά δεν δήλωσαν τα κέρδη τους με ακρίβεια, ενώ άλλα δεν δήλωσαν ποτέ ούτε καν τη διραστηριοποίησή τους. Η παραβατικότητα ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ σε πάνω από 300 καταστήματα. Παρά την άνθισή τους λόγω της κρίσης, η οικονομική συγκυρία είναι αυτή που ύστερα από μακρά περίοδο ακμής οδήγησε πολλά από αυτά στο "λουκέτο", γιατί οι πελάτες ξέμειναν από χρυσαφικά, όπως εξηγούν ιδιοκτήτες των “χρυσών” καταστημάτων μιλώντας στο Penna.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης τα ενεχυροδανειστήρια έμοιαζαν με μια ξεχασμένη δραστηριότητα, ενώ το επάγγελμα του ενεχυροδανειστή αποτελούσε είδος προς εξαφάνιση. Πλέον, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τη ραγδαία τους εξάπλωση. Τα τελευταία χρόνια, κάθε γειτονιά έχει και μια επιχείρηση στην οποία απλοί άνθρωποι πωλούν χρυσαφικά, ακριβά ρολόγια και άλλα τιμαλφή, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους για να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

goldbuying

Ένας στους δύο ενεχυροδανειστές, με βάση τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, φοροδιαφεύγει συστηματικά, χωρίς να διατηρεί τα βιβλία, να κόβει τιμολόγια, ενώ περίπου ένας στους δέκα δεν έχει κάνει καν έναρξη επαγγέλματος. Από το 2010 έως και το 2012 άνοιξαν γύρω στις 947 επιχειρήσεις ή υποκαταστήματα, ενώ το 2012 υπερτριπλασιάστηκαν οι ενάρξεις επιχειρήσεων του αντικειμένου. Συγκεκριμένα, το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις, ενώ δηλώθηκε και η έναρξη λειτουργίας 28 υποκαταστημάτων. Το 2012 έκαναν έναρξη 274 επιχειρήσεις και δηλώθηκε η έναρξη 245 υποκαταστημάτων.

Για δυσκολίες κάνουν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου

“Πολλοί κατηγορούν τα ενεχυροδανειστήρια πως επένδυσαν στην κρίση και εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη του κόσμου για να βγάλουν χρήματα, η κρίση όμως τώρα άγγιξε και αυτά”, εξηγεί ο κ. Σεραφείμ Λ. που διατηρεί κατάστημα αγοράς χρυσού στην περιοχή των Σεπολίων. “Οι δουλειές δεν πάνε καλά, ενώ πολλά καταστήματα έβαλαν λουκέτο μέσα στο περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας της βουτιάς στην τιμή του χρυσού. Οι άνθρωποι έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν και πλέον δεν υπάρχει τίποτα να δώσουν ως ενέχυρο. Κατά συνέπεια, η αγορά δεν αντέχει πια τα τόσα πολλά ενεχυροδανειστήρια. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος καταφεύγει στα μεγάλα, τα κεντρικά και τα πιο αξιόπιστα, τα οποία είναι και τα μόνα που θα επιβιώσουν ως το τέλος”, προσθέτει.

sdfsd

“Ενδεικτικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός, πως τους τελευταίους μήνες όσοι πήγαιναν στα ενεχυροδανειστήρια, δεν είχαν να ενεχυριάσουν πολύτιμα αντικείμενα, αλλά έφταναν εκεί με ό,τι είχαν στη διάθεσή τους, ακόμα και με παλιά βιβλία, στην προσπάθειά τους να πάρουν λίγα χρήματα”, συμπληρώνει η υπάλληλος καταστήματος. Μέσα σε λίγα  μόλις χρόνια, περίπου το 47% των νοικοκυριών αναγκάστηκε να εκποιήσει μέρους της περιουσίας, ακίνητης ή κινητής, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά του και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ.

 

πηγή: penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 20 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.