ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eρχεται φορολόγηση στην χωρική οινοποίηση

08:00 - 26 Ιουν 2015 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Eρχεται φορολόγηση στην χωρική οινοποίηση
Στενή συνεργασία έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, μεταξύ της Ένωσης Αποσταγματοποιών και του Υπουργείου Οικονομικών -συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Τελωνείων- ενώ στις συζητήσεις είναι και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την καταπολέμηση λαθραίου τσίπουρου- ούζου και κατ΄επέκταση των αλκοολούχων ποτών.

Παράγοντας της Ένωσης μας αποκάλυψε ότι πρώτη φορά η Διεύθυνση Τελωνείων δέχτηκε ότι το 85% του τσίπουρου και του ούζου που πωλείται στην Ελλάδα είναι λαθραίο και στερεί το κράτος από έσοδα ύψους 110 εκατ. ευρώ. Ποσοστό που η Ενωση θεωρεί ότι πια ξεπερνά το 92% (το λαθραίο), ενώ τα απωλεσθέντα κρατικά έσοδα τα προσδιορίζει στα 300 εκατ. ευρώ (το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι φθάνουν στα 130 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την πηγή μας και μετά από τους πρόσφατους θανάτους που συνέβησαν στην Τουρκία, στην Ινδία, στη Ζάμπια κ.λπ από νοθευμένα ποτά, η Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο θεωρεί ότι, αν όχι θα σταματήσει, θα βάλει φραγμό στα λαθραία ποτά. Υπενθυμίζεται ότι προ λίγο καιρό πιάστηκε στη Βόρειο Ελλάδα βυτίο με 30.000 λίτρα καθαρό οινόπνευμα, από το οποίο όπως μας είπε η πηγή μας θα μπορούσαν να παραχθούν από 70.000 έως και 80.000 ποτά. Αν δε κανείς θέλει να υπολογίσει τα διαφυγόντα έσοδα σε αυτήν την ποσότητα θα εκπλαγεί καθώς μιλάμε για 900.000 ευρώ σημείωσε ο παράγοντας της Ενωσης Αποσταγματοποιών.

Οσον αφορά στο σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου ποτών που αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

  1. Φορολόγηση στην χωρική οινοποίηση η οποία δεν πρέπει να περνά τα 80 λίτρα σε ετήσια βάση.
  2. Ψήφιση διάταξης σύμφωνα με την οποία σε κανένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος -συμπεριλαμβάνονται και τα καφενεία, αλλά και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων- δεν πρέπει να πωλείται χύμα προϊόν. Σήμερα το 85% των προϊόντων που διακινούνται στην κρύα αγορά είναι χύμα, εν αντιθέσει με τη ζεστή (σούπερ μάρκετ) που όλα είναι συσκευασμένα. 
  3. Ενίσχυση των τελωνείων -ιδίως της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, της Πάτρας, της Κρήτης- με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και με εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα.
  4. Ελληνική σήμανση στα προϊόντα που παράγονται εγχωρίως και με ελληνικές πρώτες ύλες.

Πληροφορίες θέλουν το αμέσως προσεχές διάστημα συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την οριστικοποίηση του σχεδίου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ποτών.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 26 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.