ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαγωγές-Tα top προϊόντα και οι κυριότερες αγορές (πίνακες)

08:36 - 22 Νοε 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Εξαγωγές-Tα top προϊόντα και οι κυριότερες αγορές (πίνακες)
Οι ελληνικές εξαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους η αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 13,3%. Η συνολική τους αξία ανήλθε στα 20,82 δισ. ευρώ από 18,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων στο γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν παγιώσει τη θέση τους σε αγορές όπως η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ παρατηρείται άνοδος των ελληνικών εξαγωγών και προς τις λεγόμενες Τρίτες Χώρες.

Κορυφαίες αγορές                                    

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η Γερμανία και η Κύπρος.

 top10exagoges

 Η Τουρκία ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι 5η. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (όπως και πέρσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η).

Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών συμπληρώνουν η Ρουμανία -στην ίδια θέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία10η, με άνοδο δύο θέσεων από πέρυσι.

Top προϊόντα

Αναφορικά με τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων (κατά 33,6%) και λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

top proionta

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (30,6%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 9% και διατηρούν μερίδιο 43,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες -2,8% και τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα συρρικνώνονται κατά -3,7%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 22 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.