ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση φόρων και αστυνόμευση η θεραπεία για το λαθρεμπόριο καπνικών

11:31 - 14 Φεβ 2018 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Μείωση φόρων και αστυνόμευση η θεραπεία για το λαθρεμπόριο καπνικών
Σε ευρωπαϊκής εμβέλειας παθογένεια εξελίσσεται το θέμα των λαθρεμπορίου καπνικών όπως καταδείχθηκε στο συνέδριο 2nd ANTI CORRUPTION FORUM: Για μία βιώσιμη οικονομία στον κλάδο του καπνού, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στο Κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

 Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και το υποστήριξαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι από την European Anti-Fraud Office (OLAF)  και την EUROPOL.

Οι συνολικές απώλειες από το οικονομικό έγκλημα  στην Ε. Ε. υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων στα καπνικά ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ ετησίως. Οι απώλειες, δε,  για το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων υπολογίζονται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη της στενής συνεργασίας, του συντονισμού και της ύπαρξης ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης όλων των ενδιαφερομένων μερών, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα, η εμπορική βιωσιμότητα και οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές και συμμετέχοντες στο συνέδριο, το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού πλήττει την Ελλάδα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο μεταξύ άλλων αρκετές χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες απασχολούνται σήμερα στην εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού.

Στην ομιλία τους, οι εκπρόσωποι της αγοράς, σημείωσαν ότι οι πολίτες μπορεί να αντιμετωπίζουν το θέμα του λαθρεμπορίου ως «έγκλημα χωρίς θύματα», αλλά στην πραγματικότητα τα θύματα είναι πολλαπλά: τα δημόσια έσοδα, η ελληνική καπνοκαλλιέργεια, οι θέσεις εργασίας αλλά και η ασφάλεια των πολιτών, δεδομένου ότι το παράνομο εμπόριο ενισχύει τη δράση εγκληματικών οργανώσεων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό. Ένα οργανωμένο έγκλημα, όπως υπογράμμισαν, εξαιτίας του οποίου πλήττεται όλη η νόμιμη αλυσίδα παραγωγής, καθώς την τελευταία διετία, μεταξύ άλλων, διέκοψαν τη λειτουργία τους 2.000 σημεία πώλησης.

Όπως τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Σταύρος Θωμαδάκης, οι επιπτώσεις από το λαθρεμπόριο δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές καθώς δεν τηρούνται τα ποιοτικά πρότυπα στα λαθραία προϊόντα ενώ σύμφωνα με έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα τόνισε ότι πίσω από τη λαθρεμπορία βρίσκονται πολύ καλά δομημένες εγκληματικές οργανώσεις.

Βασική αιτία της κατάστασης σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν είναι η υπερφορλόγηση στα καπνικά και η συρρίκνωση των εισοδημάτων. Όπως εκτιμούν οι ελληνικές Διωκτικές Αρχές, το 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι λαθραίο!

Μείωση φορολογίας

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της αναπληρώτριας διευθύντριας Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, κυρίας Μαρίας Πόγκα, που ανέφερε ότι στην τελευταία επταετία κατασχέθηκαν σχεδόν 1,3 δισεκατομμύριο λαθραία τσιγάρα, 27.810 τόνοι λαθραίου καπνού και οι διαφυγόντες δασμοί & λοιποί φόροι ανέρχονται  250.960.604 ευρώ. Μάλιστα με έμφαση ζήτησε μείωση της φορολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από τη μείωση της φορολογίας που είναι κατά τις εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ μια ριζική λύση και η ενδεχόμενη σταδιακή εφαρμογή των αυξήσεων στη φορολογία θα μπορούσε να ανασχέσει την έξοδο των καταναλωτών από τη νόμιμη προς την παράνομη αγορά. Μάλιστα στα χέρια των αρχών υπάρχει μια σχετική έκθεση μόνο που όπως φαίνεται δεν εφαρμόζεται.

Πάντως στην Ελλάδα, το 22% των κατασχεθέντων το 2017 ήταν καπνικά προϊόντα. Μόνο από τα ηλεκτρονικά συστήματα XRAYS βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 96 εκ. τσιγάρα, με τις απώλειες εσόδων να φθάνουν τα 18 εκατ. ευρώ. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 142 εκ. τσιγάρα στη διάρκεια του 2017, με τους βεβαιωθέντες φόρους και πρόστιμα να ανέρχονται στα 743 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όσα είπε ο Salvatore Catania, E.C, European Anti-Fraud Office (OLAF)σε κάθε ένα κοντέινερ λαθραίων τσιγάρων αντιστοιχούν 2 εκατ. ευρώ δασμών, ΕΦΚ και ΦΠΑ που χάνουν τα κράτη της ΕΕ.

Βασική προτεραιότητα

Από την πλευρά της πολιτείας, το συνέδριο χαιρέτισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και στη συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Κωνσταντίνος Χρήστου στην ομιλία του σημείωσε πως το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων αποτελεί μείζον θέμα με πολύ σημαντικές διαστάσεις σε οικονομικό, κοινωνικό  αλλά και πολιτικό επίπεδο. Τόνισε, δε, πως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, γι’ αυτό και έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες στη χώρα μας, δομημένες πάνω στο τρίπτυχο πρόληψη, καταστολή κι ευαισθητοποίηση. Το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού κατά κανόνα σχετίζεται άμεσα, όπως είπε, με το οργανωμένο έγκλημα, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά, ενώ αναφερόμενος στο θεσμό της προστασίας μαρτύρων, υποστήριξε πως η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των μαρτύρων που βοηθούν στην αποκάλυψη εγκλημάτων διαφθοράς αλλά και λαθρεμπορίας. Στην ομιλία του, παρουσίασε νομοσχέδια, όπως η σύσταση μικτού διϋπηρεσιακού συλλογικού οργάνου, με την επωνυμία «Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο» (Σ.Ε.Κ.), το οποίο θα ενισχύει το συντονισμό για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. 

Στο συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι κ.κ. κ. Laurence Hutter, Managing Director της Alvarez & Marshal, VinciguerraLuigi, Italian Fiscal Police, Salvatore Catania, E.C, European AntiFraud Office (OLAF), Herve Labrux, Senior Analyst της Europo,EricLequenne, Business Development Manager της Worldline Track & Trace Competence Center της Atos Worldwide, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους από διεθνείς πρακτικές ενώ αναφερόμενοι στην πάταξη της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, τόνισαν πως τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα φορολόγησης του καπνού αποτέλεσαν τον κύριο καταλύτη για την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου. 

Οι αυξήσεις των φόρων ήταν η κύρια αιτία της αύξησης της τιμής των καπνικών προϊόντων, με ορισμένους ενδιαφερόμενους καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικά, πιο προσιτά, παράνομα προϊόντα. Αναφερόμενοι στην τεχνολογία, υποστήριξαν πως έχει σημαντικό ρόλο και είναι αρωγός στις προσπάθειες που αναλαμβάνουν, ως το εργαλείο το οποίο λειτουργεί καλά μόνο όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών αρχών και των νόμιμων εταιρειών καπνού, ανταλλαγή πληροφοριών και καλά οργανωμένη επιχείρηση για την πάταξη φαινομένων λαθρεμπορίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.