ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρυφωνόπουλος-ΕΟΤ: Αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού το 2016

08:12 - 24 Ιουν 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τρυφωνόπουλος-ΕΟΤ: Αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού το 2016
«Η αξία της χώρας ως τουριστικού προορισμού αντικατοπτρίζεται στα στατιστικά μεγέθη», διεμήνυσε κατά την ομιλία του στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, τονίζοντας ότι το 2015, «έτος δυσκολιών για την Ελλάδα», οι ετήσιες διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 26 εκατ. (συμπεριλαμβάνονται 2,5 εκατ. ταξιδιώτες κρουαζιέρας), οι διανυκτερεύσεις τα 188 εκατ. και τα ετήσια έσοδα τα 14 δισ. ευρώ.

«Για το 2016, τα στοιχεία βαίνουν αυξανόμενα: Σύμφωνα με την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και τον ΔΑΑ (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών- Passengers Survey), για το πρώτο 5μηνο, οι συνολικές διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3.444.617, σημειώνοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με το 2015», πρόσθεσε ο κ. Τρυφωνόπουλος, που υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ανοιχτεί η χώρα σε νέες αγορές όπως το Ιράν ή Σαουδική Αραβία.

 

Παράλληλα σημείωσε την έμφαση που δίνει η Ελληνική πλευρά στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία, όπου όπως ανέφερε, έχει πλήρως εξομαλυνθεί με τις προσπάθειες του υπ. Εξωτερικών, η διαδικασία έκδοσης βίζας. Μάλιστα όπως τόνισε αυτή γίνεται πλέον σε 48 ώρες.

 

Όπως ανέφερε, τα έσοδα από τον τουρισμό συνεισφέρουν σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ της χώρας και 60% στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, δίνοντας απασχόληση στους κατοίκους με αναλογία 1:5. Το 2015, το σύνολο των απασχολουμένων στον τουρισμό ανήλθε σε 820 χιλιάδες, ποσοστό περίπου στο 23% του συνόλου των απασχολούμενων στην Ελλάδα. Από αυτούς, οι 400 χιλιάδες είναι άμεσα απασχολούμενοι και οι 420 χιλιάδες έμμεσα.


Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνόπουλο, στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνη διάρκεια και η ανάδειξη νέων προορισμών της Ελλάδας, «λιγότερο γνωστών στο εξωτερικό και πολλαπλώς αξιοποιήσιμων με εξαιρετικό value for money για τον ξένο επισκέπτη».

 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.