ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική απόβαση στον τουρισμό-Ο ρόλος του Έλληνα manager Γ. Κώτσαλου

13:37 - 07 Δεκ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρκική απόβαση στον τουρισμό-Ο ρόλος του Έλληνα manager Γ. Κώτσαλου
Εγχείρημα με πολλαπλές πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις αποτελεί η αλλαγή σκυτάλης στη σημαία της Ελληνικής ξενοδοχίας, δηλαδή στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι νέοι ιδιοκτήτες της αραβοτουρκικής κοινοπραξίας που την Τρίτη 6/12, σε αδικαιολόγητα περιορισμένο δημοσιογραφικό κοινό, παρουσίασαν το master plan για το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, βλέπουν ως πρώτο σταθμό την απόβαση στη Βουλιαγμένη.
Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα το μέγεθος του Ομίλου Dogus και το εύρος των πολιτικών του διασυνδέσεων στο σύστημα του Ταγίπ Ερντογάν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου εύκολα αντιλαμβάνεται τη σημασία της κίνησης να μπει στον Αστέρα, να σηκώσει την μπαντιέρα Dogus στο Χίλτον, αλλά και να εντάξει στο δυναμικό του έναν από τους γκουρού του ελληνικού management, τον ιδιαίτερα επιτυχημένο στον κλάδο των ασφαλειών και με γενική αποδοχή Γιώργο Κώτσαλο.
 
Σημειώνεται ότι ο τουρκικός όμιλος Dogus, έχει ως ισχυρό παράγοντα τον  Φερίτ Σαχένκ (Ferit Sahenk), τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στην Τουρκία σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», με προσωπική περιουσία άνω των 3,5 δισ. δολαρίων και  ιδιοκτήτη του Ομίλου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Μάλιστα από ΜΜΕ αναφέρεται ως κύριος χρηματοδότης του Ερντογάν. 
 
Την ίδια ώρα ο Όμιλος Dogus έχει δραστηριότητα σε οκτώ επιχειρηματικούς τομείς,  ελέγχει 18 ξενοδοχεία σε έξι χώρες και φιλοδοξεί το 2018 να έχει αυξήσει τον αριθμό τους σε 26, σε οκτώ χώρες. Ελέγχει επίσης μαρίνες σε πέντε χώρες συνολικής δυναμικότητας 18.500 θέσεων εκ των οποίων το 45% και τέσσερις συνολικά μαρίνες βρίσκονται στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων έχει παρουσία στο χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της ενέργειας και της ψυχαγωγίας, σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και πάνω από 50.000 εργαζομένους.  Στην περυσινή οικονομική χρήση το ενοποιημένο σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων έφθασε τα 10,1 δισ. δολ. τα ενοποιημένα έσοδα τα 5 δισ. δολ. και τα λειτουργικά κέρδη τα 147 εκατ. δολ.
 
Νέα σχέδια επέκτασης
Αναπόφευκτα, την Τρίτη 6/12 στην παρουσίαση του ήδη γνωστού σχεδίου για τον Αστέρα το ενδιαφέρον κινήθηκε στα επόμενα σχέδια.  Οι νέοι ιδιοκτήτες, δηλαδή, στελέχη της εταιρίας Dogus απαντώντας σε ερωτήσεις,  δεν απέκλεισαν νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της χώρας μας και ειδικότερα σε ξενοδοχεία. Από την πλευρά του κ.  Husnu Akhan διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου Dogus, τόνισε ότι ο όμιλος έχει επενδύσει στην Ελλάδα 200 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ με τις επενδύσεις  σε Αστέρα και Hilton. Η Dogus πιστεύει στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και θέλει να γίνει ένα σημαντικό μέρος αυτής υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Dogus. 
 
Από την πλευρά του ο Walid Abu-Suud, CEO της AGC Equity Partners η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος επενδύσεων στο  Jermyn Street Real Estate Fund που μέσω του Apollo Investmentαπέκτησε το συγκρότημα, τόνισε ότι με το σχέδιο ανάπλασης του Αστέρα στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας διεθνής τουριστικός πόλος ο οποίος θα προσελκύει υψηλού επιπέδου επισκέπτες. Ο ομιλητής επεσήμανε επίσης πως η AGC προτίθεται να ενισχύσει την επενδυτική της δραστηριότητα στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.
 
Επίσης, ο Mark Cutis, Chief Investment Officer του Abu Dhabi Investment Council, τόνισε ότι το Abu Dhabi έχει κάνει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα,  καμία όμως δεν συγκρίνεται με τον Αστέρα και υπογράμμισε ότι τα χρήματα της επένδυσης θα παραμείνουν στην Ελλάδα. 
 
Η Ελληνική ομάδα του Αστέρα
Κοντά στα επιφανή διεθνή στελέχη των νέων ιδιοκτητών του Αστέρα διαμορφώνεται και μια ελληνική ομάδα που θα τρέξει το όλο έργο αλλά και θα δώσει και τα απαραίτητα εθνικά εχέγγυα τη γνώση για την τοπική αγορά αλλά και για τις πολιτικές και μη κακοτοπιές που πρέπει να διαχειριστεί το νέο σχήμα.
«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» λέει το γνωστό ρητό από το ποδόσφαιρο και φαίνεται ότι έχει αναφορά καις τον τουρισμό, ιδιαίτερα όταν σε μια ομάδα σύμβολο αλλάζει η σημαία. Έτσι στον Αστέρας Βουλιαγμένης παραμένει διευθύνων σύμβουλος του οποίου παραμένει ο κ. Πολυχρόνης Γριβέας, που κατέγραψε εντυπωσιακή πορεία στη διοίκηση της εταιρίας. Το 2016 και μέχρι τέλος Νοεμβρίου που σταμάτησε τη λειτουργία του, EBITDA άνω των 9 εκατ. ευρώ, τα υψηλότερα στην ιστορία του και κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με το 2015.
 
Η ομάδα εμπλουτίστηκε και με τον Γιώργος Κώτσαλος ο οποίος ίδρυσε στη χώρα μας την Dogus Hellas, με μετοχικό κεφάλαιο 20,09 εκατ. ευρώ. Ο Γιώργος Κώτσαλος είναι πρόεδρος της εταιρείας. Η Dogus Hellas συστάθηκε τον Ιούνιο του 2014 αρχικά ως ΜΚ ΜΥΚΟΝΟΣ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και στη συνέχεια άλλαξε την επωνυμία της σε Dogus Hellas.
 
Η Dogus Hellas, πέρα από τον Αστέρα, συμμετέχει μαζί με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στο σχήμα που αγόρασε το ξενοδοχείο Hilton και συνεργάζεται ήδη με τους Ομίλους Λάτση και Κυριακούλη σε μία σειρά μαρινών στη χώρα μας.
 
Στους σκοπούς της Dogus Group, όπως περιγράφονται στον επίσημο ιστότοπό της (https://www.dogusgrubu.com.tr/en/vision-and-values), είναι να καταστεί ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. To αν αυτό θα λειάνει το δρόμο για πολιτικές γέφυρες με την άλλη πλευρά του Αιγαίου και το σύστημα Ερντογάν, θα φανεί από τις εξελίξεις κύρια στο Κυπριακό και από τις ισορροπίες στο Αιγαίο.  Αναμφισβήτητα, η παρουσία ενός τέτοιου ομίλου στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι προσωρινή. Έχει  χαρακτήρα επέκτασης στο δυτικά της Τουρκίας Ελ Ντοράντο με στόχο της διαμόρφωση περιφερειακών συνεργασιών και ενιαίων οικονομικών χώρων.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.