ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος:Να μη δώσουμε "στο πιάτο των distress funds" τα ξενοδοχεία

09:57 - 04 Μαϊ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρέτσος:Να μη δώσουμε "στο πιάτο των distress funds" τα ξενοδοχεία
Την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ώστε να μην ξεπουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές επεσήμανε μιλώντας στους τουριστικούς συντάκτες ο κ. Γιάννης Ρέτσος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και υποψήφιος πρόεδρός του.

«Θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του θέματος» τόνισε ο κ. Ρέτοσς και σημείωσε ότι γενικότερα έχει διαμορφωθεί μία εικόνα όχι ιδιαίτερα αντικειμενική για το ύψος του δανεισμού των ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περισσότερο προβληματικός απ' ό,τι ενδεχομένως είναι. Τούτων δοθέντων μόνο funds που επενδύουν σε distress assets έρχονται για επενδύσεις ζητώντας να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. «Θα δώσουμε στο πιάτο απαξιωμένο ένα προϊόν, σε ένα κλάδο που παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Ρέτσος.

 

Όπως ανέφερε ο συνολικός δανεισμός του τουριστικού κλάδου ανέρχεται σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών στα 8 δις. ευρώ. Όμως πρόσθεσε ότι τα «κόκκινα δάνεια» του τομέα αποτελούν περίπου το 54% του συνόλου.

 

Επίσης επισήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαχείρισης κάποιων εξόφθαλμων προβληματικών περιπτώσεων γιατί διαφορετικά καταδικάζουν συνολικά τον κλάδο. Όπως υπογράμμισε κάθε δάνειο επιχείρησης θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και να μην υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση προς νέους και ιδιαίτερα ξένους επενδυτές έναντι όσων έχουν επενδύσει και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς και ειδικά όταν η επιχείρησή τους κρίνεται βιώσιμη. Επισήμανε επίσης ότι στα χρόνια της κρίσης όλες οι νέες επενδύσεις έγιναν με οικονομοτεχνικά κριτήρια και όχι με μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως συνέβη στο παρελθόν, γεγονός που εγγυάται την επιτυχία τους στο μέλλον.

 

Επίσης εκτίμησε ότι τους επόμενους 18 μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό που αποτελεί κομβικό για την ελληνική ξενοδοχία.

 

Η προπώληση φρενάρει τα έσοδα

 

Σε σχέση με την πορεία των εσόδων σημείωσε ότι οι αυξημένες προκρατήσεις και βάζουν φρένο στις μεγάλες προσδοκίες.

 

Όπως είπε πολλά ξενοδοχεία έχουν ήδη «κλείσει» το 50% της δυναμικότητας τους με τιμές early booking λόγω των συμφωνιών «αμυντικού» χαρακτήρα που είχαν κάνει από πέρυσι σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα (προσφυγικό, κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος συγκριτικά με το 2016, ο αριθμός των ελεύθερων δωματίων που θεωρητικά θα πουληθούν σε υψηλότερες τιμές. Για τις αφίξεις εκτιμά ότι θα επιτευχθεί το νέο ρεκόρ που σημαίνει ένα επιπλέον εκατομμύριο αφίξεις το 2017 σε σύγκριση με το 2016.

 

Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για 28 εκατ. αφίξεις και 14,5 δισ. ευρώ έσοδα. Μία πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση πάντως για την πορεία της χρονιάς θα κάνει ο ΣΕΤΕ τον Ιούνιο όπως πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος.

 

Παράλληλα τόνισε ότι η Αθήνα κινείται ανοδικά στην αγορά του Ciry Break λόγω της καθίζησης της Κωνσταντινούπολης και της εύκολης και προσιτής αεροπορικής πρόσβασης της Αθήνας από τις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Φρένο στο φόρο στη διανυκτέρευση

 

Για το τέλος διανυκτέρευσης που επίκειται σημείωσε ότι το θέμα έχει τεθεί και στις πρόσφατες συναντήσεις στον Πρωθυπουργό και αναμένει από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα γίνει στην ομιλία του στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Σε περίπτωση εφαρμογής του το 2018, οι ξενοδοχειακοί παράγοντες ζητούν να εφαρμοσθεί μόνο την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου, ώστε μην πληγούν οι αφίξεις στα άκρα της σεζόν.

Τέλος ο κ. Ρέτσος δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση μίας νέας μορφής συνεργασίας και με το δημόσιο στον τομέα στην προώθησης της Ελλάδας ως προορισμού, ενώ προανήγγειλε αναδιοργάνωση της marketing greece κάτι που έχει ήδη συζητηθεί στο ΣΕΤΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.