ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πολιτισμός είναι αναξιοποίητη φλέβα χρυσού για τον τουρισμό

09:10 - 14 Νοε 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός είναι αναξιοποίητη φλέβα χρυσού για τον τουρισμό
Στον πολιτισμό θα πρέπει να πατήσει η στρατηγική για την αναβάθμιση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ομιλητές στο 2o Athens Culture Symposium που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον φορέα Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

«Ο πολιτισμός είναι πυλώνας ανάπτυξης. Παράλληλα μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας» σημείωσε  ο Ηλίας Σπιρτούνιας Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ ο πρόεδρός του Σίμος Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός «προσφέρει τη δυνατότητα για ολιστική ανάπτυξη. Λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η δημιουργική βιομηχανία είναι καταλύτης για τη στήριξη του ΑΕΠ και σε πολλές χώρες που το έχουν συνειδητοποιήσει  επενδύουν καθώς ο κλάδος είναι στην πρωτοπορία για την καινοτομία.»

«Σήμερα υπάρχουν 246 οργανωμένοι χώροι και 220 μουσεία» τόνισε η Μαρία Λαγογιάννη  - Γεωργαράκου Δντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου  και ανέφερε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα με επιφάνεια  9.5000 τμ και 11.000 έργα εκτεθειμένα. Μάλιστα φέτος πάει σε ρεκόρ επισκεπτών με 540.000 το δεκάμηνο να έχουν περάσει το κατώφλι του. «Το Μουσείο μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμισης της περιοχής. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο. Είναι ώριμες οι συνθήκες» ανέφερε. «Τα μουσεία δημιουργούνται από το πάθος των αρχαιολόγων» είπε και αναφερόμενη στο καυτό θέμα του ΤΑΠ, που διαχειρίζεται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα έσοδα παρέπεμψε στην πολιτική ηγεσία. «Είναι θέμα πολιτικής να αλλάξει το ΤΑΠ» σημείωσε αναφερόμενη στο θέμα της λειτουργίας των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων. Ωστόσο ακόμη το ΤΑΠ δεν έχει οργανισμό, λογιστήριο και βρίσκεται με δομή παρελθόντων δεκαετιών παρά τις προσπάθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα σημεία αυτά που μαζί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπορούν να εκτοξεύσουν τα έσοδα παραμένουν κλειστά. Μάλιστα όπως ανέφερε η κα Ιωάννα  Δρέττα CEO Marketing Greece  το πωλητήριο και το αναψυκτήριο στη Σαντορίνη παραμένουν κλειστά.

Ρεκόρ εσόδων

Πάντως με τις αυξήσεις στα εισιτήρια από την 1/4/2016 τα έσοδα έχουν πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη που έφυγε θορυβωδώς από τη θέση της τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέση με το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 109,3%, με τον Σεπτέμβριο να αναδεικνύεται σε μήνα με τα περισσότερα έσοδα στην Αθήνα, ξεπερνώντας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στο σύνολο του έτους η Ακρόπολη παρουσίασε αύξηση των εισιτηρίων με αξία 9,1% και το Θέατρο Διονύσου αύξηση 36,9%.

Τα συνολικά έσοδα του ΤΑΠ από 56,5 εκ. το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 88,1 εκ. το 2016, όσο ήταν ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού, που επιτεύχθηκε πλήρως, παρουσιάζοντας αύξηση 56%. Όσον αφορά το 2017, με βάση την πορεία των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου, η εκτίμηση είναι ότι τα συνολικά έσοδα θα προσεγγίσουν ή και θα υπερβούν τα 100 εκ.

Ποιότητα και επιμήκυνση

«Τουρισμός χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει. Ο πολιτιστικός τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα» τόνισε στην τοποθέτησή της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα στην τοποθέτησή της και έκανε λόγο για την ανάγκη παρεμβάσεων σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών. «Η προσφορά πρέπει να ακολουθεί τη ζήτηση» είπε και ζήτησε «να ανοίξει η συζήτηση για τη χρήση και τη βελτίωση αναψυκτηρίων, χώρων, πωλητηρίων κτλ πάντα με αυστηρό τρόπο.» «Απαιτεί», όπως είπε, «η σύγχρονη ματιά διαδραστικές εμπειρίες. Και επίσης στο ψηφιακό περιβάλλον να μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία που απέκτησε. Με μέτρο και κανόνες και δικλείδες ασφαλείας να αξιοποιηθεί ο πολιτισμός .Χρειάζονται παρεμβάσεις στην νομοθεσία για να απελευθερωθέν δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας για να ενσωματώσουμε τον πολιτισμό στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης που θέλουμε» τόνισε σημειώνοντας την ανάγκη προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μάλιστα όπως τονίστηκε η επένδυση στην πολιτιστική κληρονομία αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία μπορεί να δώσει λύση στο θέμα της εποχικότητας αλλά και να ανεβάσει τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών στη χώρα, ζητήματα αναγκαία για την βιωσιμότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Γενικά είμαστε στην κατεύθυνση της προόδου σε σχέση με της συνεννόηση με κρατικούς φορείς. Ο πολιτισμός όμως γενικά δεν είναι στο διαδίκτυο. Το περιεχόμενο δεν υπάρχει στο διαδίκτυο. Η σχετική νομοθεσία δεν έχει δημιουργηθεί για την αξιοποίηση στο διαδίκτυο. Πρέπει να επικαιροποιηθεί  για χρήση στο διαδίκτυο» ανέφερε

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Navigator Travel and Tourist services επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας και χρήσης των αρχαιολογικών χώρων. «Το ελληνικό τουριστικό προϊόν χρήζει αναβάθμισης.  Έπρεπε εδώ και χρόνια να απευθυνθούμε σε άλλα κοινά. Χάσαμε τα χρόνια του ’90 και του 2000.  Η Ελλάδα στέκεται ως βράχος ακραίος συντηρητισμού στον τρόπο ανάδειξης του πολιτισμού. Πολλά εμπόδια οφείλονται σε αναχρονιστικές αντιλήψεις στην αξιοποίηση των μνημείων. Υπάρχει ακατανόητη αδιαφορία στην αξιοποίηση μνημείων όπως πχ θέατρα κάστρα κτλ» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:18 - 14 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.