ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος: Μοντέλο ποιότητας και όχι «Ταϋλάνδης» για τον ελληνικό τουρισμό

09:51 - 14 Δεκ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρέτσος: Μοντέλο ποιότητας και όχι «Ταϋλάνδης» για τον ελληνικό τουρισμό
Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η υστέρηση στις δημόσιες επενδύσεις και οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στον τουρισμό, τόνισε την Τετάρτη ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς αναφέροντας ότι το χωροταξικό και η δικαιοσύνη είναι αυτά που κύρια απασχολούν τους επενδυτές.

Σε δεύτερο πλάνο μπαίνει η υψηλή φορολογία. «Οι επενδυτές γνωρίζουν πως σε βάθος 10ετίας θα δουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Όμως η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν επενδύσεις, είναι ο κύριος λόγος που δεν έχουν υλοποιηθεί κάποια μεγάλα επενδυτικά project στην χώρα» τόνισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η στρατηγική του ΣΕΤΕ και τη νέα χρονιά εστιάζει στην ανάδειξη του χαρακτηριστικού της ποιότητας στην τουριστική οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Ρέτσος, μέσα από συνέργιες και έντονη εξωστρέφεια ο Σύνδεσμος θα καταβάλει και το 2018 μια σκληρή προσπάθεια να φέρει κοντά στον τουρισμό κι άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν τα εργαστήρια της marketingreece, η ανάδειξη προορισμών και συνεργασιών με τον πρωτογενή τομέα, η στήριξη στα σχολεία τουρισμού της Καλαμάτας και από φέτος της Πιερίας, αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης που τρέχει ο ΣΕΤΕ.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ταϋλάνδη» είπε με έμφαση ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζοντας τη διάσταση της ποιότητας έναντι της ποσότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, αλλά και της σημασίας παράλληλης ανόδου τόσο των τουριστικών εσόδων όσο και του ΑΕΠ.

Στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε ακόμη στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό, όπως η φορολογία, η επιβολή του νέου φόρου διαμονής από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών.

«Η επιβολή του φόρου διαμονής είναι στη λάθος κατεύθυνση» είπε ο κ. Ρέτσος και στο τέλος της μέρας το Δημόσιο θα χάσει περισσότερα έσοδα από ό,τι έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, σημείωσε πως «η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί παγκόσμια τάση, που βαίνει αυξανόμενη και θα έχει διάρκεια.

«Θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτό το γεγονός και να φροντίσουμε να υπάρξει το απαραίτητο πλαίσιο, ώστε αυτή η δραστηριότητα να μην είναι «γκρίζα» και σε βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων καταλυμάτων που διέπονται από αυστηρούς κανόνες λειτουργίας» τόνισε ο κ. Ρέτσος και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και ίσοι όροι ανταγωνισμού και λειτουργίας».

Όπως είπε, το τουριστικό πακέτο της Ελλάδας επιβαρύνεται με αυξημένο ΦΠΑ (κατά 7 με 8 μονάδες υψηλότερος ο ΦΠΑ σε σχέση με τον ανταγωνισμό), ενώ εκτίμησε πως η ποσοστιαία επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 6% και ότι το Δημόσιο θα χάσει περισσότερα έσοδα από ό,τι έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα η Ελλάδα θα πετύχει νέο ρεκόρ, καθώς θα προσεγγίσει τα 14,5 δισ. τουριστικές εισπράξεις.

Ταυτόχρονα οι ενδείξεις για το 2018 είναι θετικές, καθώς οι προγραμματισμένες αφίξεις αεροπλάνων βρίσκονται στο +4%.

Ωστόσο, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης -που είναι βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό- και στις οποίες έχουν γίνει τρομοκρατικές επιθέσεις, οι πολίτες είναι διστακτικοί για ταξίδια.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 14 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.