ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Όραμα και πρόγραμμα vs ημιυπόγειων στο Κουκάκι

11:03 - 10 Φεβ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Όραμα και πρόγραμμα vs ημιυπόγειων στο Κουκάκι
Μηνύματα σε Βρυξέλλες και την Κυβέρνηση για την αποφυγή πιθανής ανώμαλης προσγείωσης στον τουρισμό απέστειλαν συντονισμένα την Παρασκευή δυο βασικοί εκπρόσωποι του τουριστικού κόσμου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Κι αυτό σε μια περίοδο που τα μηνύματα που μεταφέρει η ηγεσία του υπ. Πολιτισμού είναι εξόχως ενθαρρυντικά για το νέο έτος. Βέβαια συνήθως η πολιτική ηγεσία σε αντίθεση με το επιχειρείν προσβλέπει στο άμεσο αποτέλεσμα κι όχι στη μακροπρόθεσμη θωράκιση της τουριστικής  βιομηχανίας της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης το θέτει, μεν, η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά ωστόσο τονίζει τη σημασία των κρατήσεων και των αριθμών. Έτσι, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης Horeca 2018 η υπουργός τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, σημείωσε ότι ποσοστά από 15% έως 30% καταγράφουν ήδη οι προκρατήσεις του 2018 καθώς υπάρχει σημαντική ενίσχυση του αριθμού πτήσεων προς τους Ελληνικούς  προορισμούς. Περίπου 2000 πτήσεις, όπως τόνισε, η υπουργός έχουν προστεθεί στον προγραμματισμό για το 2018.  Μάλιστα προσέθεσε ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν προέρχεται αποκλειστικά από παραδοσιακές αγορές αλλά κι από νέες, «γεγονός που επισφραγίζει τις προσπάθειες μας».

Τέλος σημείωσε ότι οι στόχοι που είχαν εξαρχής τεθεί για επέκταση της τουριστικής σεζόν 365 μέρες το χρόνο έχουν μερικώς επιτευχθεί αφού  η αύξηση της χειμερινής περιόδου το 2017 έφτασε το 20%. Επόμενος στόχος όπως κατέληξε είναι η στήριξη κάθε περιοχής της Ελλάδας με βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Στον αντίποδα ο Γιάννης Ρέτσος σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο κ. Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, με τίτλο «ΕCFIN Seminar for Journalist from Euro Area Countries αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτείται να ικανοποιηθούν για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια και να ενισχυθεί η επενδυτική του δραστηριότητα. Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στην λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου.

Μάλιστα την Πέμπτη απευθυνόμενος στο Επίτροπο Μοσκοβισί τόνισε ότι η χώρα  βρίσκεται σε δυσμενή θέση σε σχέση άλλες ανταγωνίστριες χώρες, τόσο της ΕΕ όσο κι εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρέτσος επικαλέστηκε ενώπιον του Επιτρόπου πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα και 5 ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Τουρκία).

Η μελέτη κατέδειξε ότι η Ελλάδα έχει το πιο δυσμενές φορολογικό καθεστώς, όσον αφορά στους φόρους που επιβάλλονται στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η υψηλή φορολογία οδηγεί σε συντομότερη περίοδο, δεδομένου ότι η λειτουργική κερδοφορία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υψηλότερες τιμές. Επίσης οι επενδύσεις καθίστανται πολύ πιο δύσκολο να αποσβεστούν. Επιπλέον, η έλλειψη σταθερού φορολογικού καθεστώτος, σαφών ρυθμίσεων και διαδικασιών χωροταξικού σχεδιασμού και η μακρά περίοδος αναμονής για την απονομή δικαιοσύνης αποθαρρύνουν τους επενδυτές ως προς την υλοποίηση έργων παρά το έντονο ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά.

Από το βήμα της Γ.Σ. του ΞΕΕ που γίνεται στο περιθώριο της HORECA ο νέος Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός  υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού. «Εμείς ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε το κάναμε κι εξακολουθούμε να το κάνουμε.  Από την άλλη, είναι ωραία τα μεγάλα λόγια που ακούμε πολλά χρονια και η περιγραφή του τουρισμού ως ατμομηχανή της οικονομίας αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί και σε πράξεις. Η λοκομοτίβα θέλει κάρβουνο και ράγες για να «τρέξει». Πράγματι μπορεί ο τουρισμός να δώσει πολλά περισσότερα, μπορεί ν’ αναγεννήσει την ελπίδα, στηριγμένη σε ρεαλιστικές βάσεις. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε σ’ ένα περιβάλλον υποστηρικτικό και όχι υπονομευτικό των προσπαθειών μας.

Το εφησυχαστικό επιχείρημα που πλανάται «ο τουρισμός δεν έχει ανάγκη, πάει μόνος του» είναι η λάθος αντίληψη, στο λάθος χρόνο.

 Ο δρόμος προς την επιτυχία, το θετικό αποτέλεσμα, την ανάπτυξη απαιτεί δημιουργική αγωνία, διαρκή μέριμνα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που θα απελευθερώνουν αντί να εγκλωβίζουν την τουριστική δυναμική της χώρας.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός και το ελληνικό ξενοδοχείο αν δεν ζούσαμε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης. Με κορωνίδα βεβαίως τον φόρο διαμονής. Για τον οποίο η θέση μας, η θέση όλων των ξενοδόχων, ήταν και είναι σαφής και συγκεκριμένη. Κάνει ζημιά και πρέπει να καταργηθεί!» τόνισε με νόημα ο κ. Βασιλικός. «Ο ελληνικός τουρισμός θέλει όραμα και πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθμισης του προϊόντος μας, επιδοτώντας ημιυπόγεια στο Κουκάκι. Που εξαιρούνται και από τον φόρο διαμονής» κατέληξε.
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.