ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Hellenic Seaways: Τι κρύβει η αποχώρηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη από τη θέση του προέδρου

00:02 - 21 Ιουν 2013 | Ναυτιλία
Hellenic Seaways: Τι κρύβει η αποχώρηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη από τη θέση του προέδρου
«Τα βρόντηξε» χθες ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από τη θέση του προέδρου της Hellenic Seaways λόγω της κόντρας με τον μεγαλομέτοχο των Μινωικών Γραμμών Μ. Γκριμάλντι.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Γ. Σ. Βαρδινογιάννη και την Τράπεζα Πειραιώς είναι η κίνηση του μεγαλομετόχου, μέσω Μινωικών, Εμ. Γκριμάλντι, να δρομολογήσει πλοίο του Ομίλου στη γραμμή Κορίνθου-Ιταλίας, όπου δραστηριοποιείται κερδοφόρα η HSW.

Η απορία είναι πώς ο Ιταλός που κόπτεται για την κερδοφορία της HSW "δίπλωσε" δρομολόγια με άλλο πλοίο του δικού του Ομίλου.  Αιτία όμως είναι ο επί σειρά ετών ανταγωνισμός μεταξύ της ΑΝΕΚ και του Ομίλου Γκριμάλντι στην ελληνική ακτοπλοΐα και την Αδριατική. Ως γνωστό η κόντρα θα μεταφερθεί ακόμα και στα διεθνή δικαστήρια καθώς η ΑΝΕΚ διεκδικεί τα 47 εκατ. ευρώ που είχε δώσει ως προκαταβολή στις Μινωικές για την αγορά του 33,4% της Hellenic Seaways. Η ΑΝΕΚ δεν εξόφλησε τις Μινωικές, με αποτέλεσμα να χάσει και τα χρήματα που έδωσε ως προκαταβολή και τις μετοχές στην Hellenic Seaways.

Με σαφέστατες αιχμές λοιπόν κατά του ομίλου Γκριμάλντι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης κατέθεσε την παραίτηση του σε μία περίοδο μάλιστα που επιχειρείται η αναδιοργάνωση των δανείων της εταιρείας (Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά κουμάντο στην ελληνική ακτοπλοΐα κάνουν οι δανείστριες τράπεζες).

Νέος πρόεδρος ο Γεράσιμος Στρίντζης

Για τη θέση του προέδρου προκρίθηκε ο Γεράσιμος Στρίντζης. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι «σε μια εποχή που η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της κάνοντας ό,τι μπορεί για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της κρίσης που πλήττει συνολικά την ελληνική ακτοπλοΐα, δεν υπάρχουν περιθώρια να διακυβεύεται το μέλλον μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο με δήθεν προσκόμματα που προσωποποιούν φανταστικά σενάρια για να κρύψουν επεκτατικές στρατηγικές. Η Hellenic Seaways, η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, είναι και θα παραμείνει μεγαλύτερη από κάθε έναν και κάθε μια απ' όσους αποτελούν την εκάστοτε διοίκησή της. Αυτό θα το φροντίσουν μεταξύ άλλων και οι μέτοχοί της, που παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο καλό της εταιρείας", καταλήγει η ανακοίνωση.

H παραίτηση του Γ.Σ.Βαρδινογιάννη έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς που είναι μεγαλομέτοχος της HSW και εν όψει της Γ.Σ. που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιουνίου 2013. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hellenic Seaways είναι ο όμιλος Grimaldi με ποσοστό 33,4%, ενώ η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα 33 πλοία. Από αυτά 11 είναι ταχύπλοα, 8 υδροπτέρυγα, 11 επιβατηγά -οχηματαγωγά (ropax) και τρία οχηματαγωγά (ro-ro).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.