ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Αμεσα πρέπει να συμμορφωθούν τα ρυπογόνα πλοία

19:40 - 17 Οκτ 2006 | Ναυτιλία
«Όχι» σε νέα παράταση για την εγκατάσταση συστημάτων περισυλλογής αποβλήτων στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία (κατά κανόνα ανοικτού τύπου), λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που προέβλεπε νέα, διετή παράταση στην εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος.

Όπως τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης, η χορήγηση της παράτασης ισοδυναμεί με «επιβράβευση των ασυνεπών πλοιοκτητών έναντι των συνεπών που έτρεξαν εγκαίρως να συμμορφωθούν και να εγκαταστήσουν το σύστημα». Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα του αρμόδιου υπουργείου ότι υπάρχουν μειωμένοι κίνδυνοι ρύπανσης από τη συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων, αφού τότε «θα έπρεπε να καταργηθεί η υποχρέωση εγκατάστασης του συστήματος και όχι να παραταθεί η προθεσμία συμμόρφωσης προς τη διεθνή σύμβαση».

Σημειώνεται ότι έχει παραταθεί, με διατάγματα, τουλάχιστον εννέα χρόνια η εφαρμογή της σχετικής διεθνούς σύμβασης για την πρόληψη ρύπανσης της θάλασσας από πλοία, καθώς και του πρωτοκόλλου της MARPOL 1977/78 για την εγκατάσταση του συστήματος περισυλλογής αποβλήτων.

Στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζεται, ειδικότερα, ότι:

·Η χορήγηση της διετούς παράτασης είναι αντίθετη τόσο προς τη διεθνή σύμβαση, όσο και στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των πλοιοκτητών. Και τούτο, διότι αντί να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους πλοιοκτήτες δεν συμμορφώθηκαν μέχρι σήμερα, επιβραβεύονται οι ασυνεπείς πλοιοκτήτες.

·Η συμμόρφωση των πλοιοκτητών προς τη διεθνή σύμβαση αποβλέπει στην αποτροπή της ρύπανσης «των ευαίσθητων παράλιων οικοσυστημάτων». Για τον λόγο αυτό, η χώρα μας κύρωσε το 1999 τη διεθνή σύμβαση, κρίνοντας ότι ο μέχρι τότε τρόπος διάθεσης των αποβλήτων δεν εξασφάλιζε την αποτροπή της ρύπανσης.

·Ο ισχυρισμός του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι ορισμένα από τα πλοία αυτά θα παροπλισθούν τον Δεκέμβριο του 2007 δεν ευσταθεί, καθώς η παράταση συμμόρφωσης διευκολύνει την οριστική απαλλαγή ορισμένων πλοιοκτητών από τις υποχρεώσεις τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.