ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί αποχωρούν από την Αδριατική οι Μινωικές

15:11 - 10 Ιαν 2017 | Ναυτιλία
Γιατί αποχωρούν από την Αδριατική οι Μινωικές
Την απόσυρσή τους από τις γραμμές της Αδριατικής, όπου πλέον θα λειτουργούν ως General Sales Agent για τον μητρικό όμιλο Grimaldi, ανακοίνωσαν σήμερα οι Μινωϊκές Γραμμές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Μανιαδάκη να υπογραμμίζει ότι η έμφαση για την ακτοπλοϊκή πλέον δίνεται στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των Ελληνικών Θαλάσσιων Δρόμων.

Η δήλωση Μανιαδάκη έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωσηότι η εταιρεία δεν ανανέωσε τις συμβάσεις ναύλωσης από τον μητρικό της όμιλο Grimaldi των πλοίων Cruise Europa και Cruise Olympia, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη γραμμή της Αδριατικής (Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα-Τεργέστη).

 

Τα παραπάνω πλοία θα συνεχίσουν να εκτελούν τακτικά δρομολόγια στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα-Βενετία υπό τη σημαία όμως του ομίλου Grimaldi και όχι των Μινωικών Γραμμών. Οι Μινωικές θα περιοριστούν στη γενική πρακτόρευση στην Ελλάδα των προαναφερόμενων πλοίων.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, πίσω από την απόφαση των Μινωϊκών κρύβεται μια σειρά από λόγους, όπως η σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης λόγω των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, το άνοιγμα των Βαλκάνιων αυτοκινητόδρομων αλλά και η αύξηση των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ δολαρίου.

 

Οι εξελίξεις αυτές κρίθηκε ότι θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο κερδοφορίας με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση για να επικεντρωθούν οι Μινωϊκές στους Ελληνικούς Θαλάσσιους δρόμους. 

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στόχος παραμένει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Μινωικών, η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways, όπου η Μινωικές κατέχει το 48,4%.

 

Με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της HSW (βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης του πακέτου 40,44% που ελέγχει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ), οι Μινωικές θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην εσωτερική αγορά. Επιπρόσθετα σχεδιάζουν την περαιτέρω επέκτασή τους σε νέες γραμμές, μικρών και μεσαίων αποστάσεων, με τη δρομολόγηση νεότευκτων πλοίων.

 

Όσον αφορά στον κλάδο της ελληνικής Ε/Γ-Ο/Γ ναυτιλίας, οι Μινωικές Γραμμές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωσή του για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αύξηση του επιπέδου αξιοπιστίας με καλύτερους όρους τραπεζικού δανεισμού, επιτυγχάνοντας την υγιή οικονομική λειτουργία του, αναφέρει ο κ. Μανιαδάκης.

 

Γ. Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.