ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών- Έκτακτη Γ.Σ. της ΕΕΕ

09:36 - 15 Ιουν 2017 | Ναυτιλία
Παράταση της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών- Έκτακτη Γ.Σ. της ΕΕΕ
Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Ιουνίου τα μέλη της προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο.

Επίσης η διοίκηση της ΕΕΕ θα ενημερώσει τους εφοπλιστές μετά τη σειρά επαφών που είχε με την κυβέρνηση για το θέμα της διερεύνησης του ελληνικού ναυτιλιακού φορολογικού πλαισίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ασκεί συνεχείς πιέσεις για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των ελλήνων πλοιοκτητών συναντώντας την κάθετη αντίθεση της ελληνικής πλευράς.


Η πρόσκληση της ΕΕΕ


«Καλούνται τα Μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία θα γίνει την 26η Ιουνίου 2017 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Αμφιθέα 175 64, Αθήνα) με θέματα ημερήσιας διάταξης:


1. Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της ανεπίσημης διερεύνησης του ελληνικού θεσμικού ναυτιλιακού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

2. Συζήτηση και λήψη απόφασης περί της επέκτασης για ένα μόνο έτος, ήτοι το 2018, υπό τις απαιτούμενες διαδικασίες, της Οικειοθελούς Παροχής της Ναυτιλιακής Κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δεδομένου ότι τα μέλη της ΕΕΕ είναι πλοιοκτήτριες εταιρείες, αυτές θα πρέπει να παραστούν διά εκπροσώπου τους νόμιμα εξουσιοδοτημένου με πληρεξούσιο. Τα σχετικά πληρεξούσια πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΕΕ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 17.00».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπ. Οικονομικών προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς. Μόλις προχτές ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84 είχε αναφερθεί στην επέκταση της ισχύος της εθελοντικής εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο. «Συνεπώς για την επέκταση για έναν χρόνο της εθελοντικής εισφοράς θα πρέπει προφανώς να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων Ελλήνων εφοπλιστών, καθήκον που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών». «Η ναυτιλία θα δώσει κατανόηση προκειμένου να διευκολύνει την Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι θα πάνε τα πράγματα εκεί. Έγινε η κουβέντα που έπρεπε να γίνει με τον εφοπλιστικό κόσμο και νομίζω -για να μην πω κάτι παραπάνω- ότι επεδείχθη κατανόηση» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που βάσει της εθελοντικής εισφοράς των Ελλήνων πλοιοκτητών θα πάει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (περίοδος 2014-2017) στα κρατικά ταμεία για την στήριξη της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ.

 

Η εθελοντική εισφορά που είχε βασιστεί σε ένα συνυποσχετικό που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης και ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έρχεται επί πλέον στο φόρο επί της χωρητικότητας πλοίων που καταβάλουν οι πλοιοκτήτες.

 

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2013 καταβάλλεται και ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας επί πλοίων ξένης σημαίας που λειτουργούν από γραφεία εγκατεστημένα στην Ελλάδα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:05 - 19 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.