ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητική αισιοδοξία για απεμπλοκή της υπόθεσης Σκαραμαγκά Κύριο

20:44 - 04 Οκτ 2017 | Ναυτιλία
Κυβερνητική αισιοδοξία για απεμπλοκή της υπόθεσης Σκαραμαγκά
Aνοίγει ο δρόμος για λύση του γόρδιου δεσμού με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τη σολομώντεια λύση φαίνεται να έδωσε χτες το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στη διένεξη μεταξύ του δημοσίου και του Ισκ. Σάφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διαιτησία όπου είχαν προσφύγει τα δύο μέρη δε δικαιώνει το σημερινό ιδιοκτήτη Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία Privinvest, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων στο αίτημα του για αποζημίωση άνω του 1 δις. ευρώ  από το Ελληνικό Δημόσιο  λόγω αθέτησης των όρων της μεταξύ τους. Ωστόσο επιβάλλει στην ελληνική πλευρά την πληρωμή  αποζημίωση; 180 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πολυσέλιδη απόφαση είναι ικανοποιητική καθώς με την έκδοση της ξεμπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες  που σχεδιάζει  η κυβέρνηση για το μέλλον του Σκαραμαγκά. Παράλληλα όπως αναφέρεται ανοίγει ο δρόμος για συμψηφισμούς με τον ιδιοκτήτη ποσών που το κράτος θεωρεί ότι πρέπει να τους επιστραφούν. Πιο συγκεκριμένα το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτήτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων -περίπου τα 600 εκατ. ευρώ οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες  από την Ε.Ε. Γα το σκοπό αυτό αναμένεται να προταθεί στην άλλη πλευρά συμψηφισμός του επιδικασθέντος ποσού.

Σύμφωνα με πήγες του υπουργείου Οικονομίας η  εξέλιξη αυτή  ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση αναφορικά με την τύχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και προκρίνει ως λύση της υπαγωγής των Ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την πώληση της σε κομμάτια διαχωρίζοντας το  εμπορικό από το στρατιωτικό σκέλος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.