ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοκροατική μάχη και στα λιμάνια

10:50 - 10 Νοε 2017 | Ναυτιλία
Ελληνοκροατική μάχη και στα λιμάνια
Απέναντι στην ανάπτυξη των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης προσπαθεί να τεθεί το λιμάνι της Ριέκα στην Κροατία εν όψει της διαμόρφωσης των νέων μεγάλων ευρωπαϊκών δρόμων από το Νότο προς το Βορρά της ΕΕ.

Παράλληλα, το μεγάλο λιμάνι της Κροατίας προσπαθεί να μπει σφήνα στο λιμάνι Κόπερ της Σλοβενίας που σήμερα καταγράφει σημαντική δραστηριότητα. Ήδη οι Κροάτες επενδύουν σημαντικά σε υποδομές ώστε να διεκδικήσουν φορτία και επιβάτες και να γίνουν πύλη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι με βάση τη στρατηγική ανάπτυξης των διευρωπαϊκών μεταφορικών δικτύων μέχρι το 2030 αναμένεται να επενδυθούν με μόχλευση σημαντικά ποσά σε 9 κομβικούς διαδρόμους που θα συνδυάζουν τις θαλάσσιες, ποτάμιες και σιδηροδρομικές μεταφορές και θα ενώνουν τις διάφορες περιοχές της ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτές τις 9 οδεύσεις ή διαδρόμους, όπως αναφέρονται στα κοινοτικά έγγραφα, υπάρχουν ο Βαλτικός - Αδριατικός Διάδρομος (επένδυση με μόχλευση 535 δισ. μέχρι το 2030), όπου σημείο σημαντικό είναι το λιμάνι του Κόπερ, ο Μεσογειακός Διάδρομος (επένδυση με μόχλευση 622 δισ. μέχρι το 2030), όπου η Ριέκα παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και ο Διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου (επένδυση με μόχλευση 517 δισεκ μέχρι το 2030), όπου τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είναι σημεία αναφοράς.

Βέβαια πέρα από τα φιλόδοξα αυτά σχέδια της Κομισιόν η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι τα λιμάνια της Αδριατικής προσπαθούν να διεκδικήσουν κίνηση, ειδικά από την ανατολή (Κίνα) αξιοποιώντας την εγγύτητά τους με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε παρουσίαση της εταιρίας - κολοσσού GEFCO που την Τετάρτη ανακοίνωσε επίσημα τη λειτουργία του στην Ελλάδα αναδείχθηκε το θέμα της στήριξης των Ελληνικών λιμανιών ως σημείου αναφοράς για τη χώρα. Όπως είπε δήλωσε ο Pierre-Jean Lorrain, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της GEFCO για την Κεντρική Ευρώπη, τις Βαλκανικές και τις Μεσογειακές χώρες θα πρέπει η χώρα να στηρίξει τις δύο μεγάλες αυτές λιμενικές υποδομές που έχει ήδη απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Κι αν το Ρότερτναμ και το Αμβούργο αναμφισβήτητα είναι δύσκολο να «κτυπηθούν» καθώς εξυπηρετούν τις ανάγκες του ευρύτερου γερμανικού οικονομικού χώρου, θα πρέπει να μη διαλανθάνει της προσοχής ότι τα λιμάνια της Αδριατικής μπορεί να αμφισβητήσουν την άνοδο των Ελληνικών λιμανιών.

Ο κ. Pierre-Jean Lorrain μάλιστα σημείωσε ότι η χώρα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ειδικά της Ρωσίας την οποία «διεκδικούν» και τα λιμάνια της Αδριατικής καθώς:

• Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία πλοίων, ελέγχοντας σήμερα το 18% του παγκόσμιου στόλου.

• Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποτελούν πύλες προς τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη

• Η Ελλάδα ξεκινά ήδη και συμμετέχει σε πολλά προγράμματα που αποσκοπούν στην ανανέωση, επέκταση και βελτίωση των υποδομών της.

• Η ελληνική βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίες εταιρίες στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, επεξεργασίας καπνού, κλωστοϋφαντουργίας, φαρμακευτικών, χημικών, μεταλλευμάτων, πετρελαίου και μετάλλων.

Επίσης ο κ. Lorraine ανέφερε η Ελλάδα έχει ικανοποιητικό επίπεδο υποδομών που ωστόσο μπορεί να γίνει καλύτερο, ενώ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στα επενδυτικά της σχέδια και διευκρίνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες των πελατών της εταιρείας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.