ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Associated Press: Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν Κύριο

12:51 - 11 Ιαν 2024 | Ναυτιλία
Associated Press: Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν
Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με το Associated Press.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ενημέρωση του βρετανικού στρατού, στο πετρελαιοφόρο που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών επιβιβάστηκαν στον Κόλπο του Ομάν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11/1).

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο St. Nikolas ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν στα ανοιχτά της πόλης της Βασόρας του Ιράκ, φορτώνοντας αργό πετρέλαιο με προορισμό την Aliaga της Τουρκίας, για την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras. Τα δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν τελευταία φορά ότι το δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ είχε στρίψει και κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Μπαντάρ-ε Γιασκ στο Ιράν.

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation. Σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation με έδρα την Αθήνα αναγνώρισε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και έναν Έλληνα υπήκοο. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.


Η πειρατεία έρχεται επίσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μπαράζ από drones και πυραύλους που εκτοξεύθηκαν αργά την Τρίτη. Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο πιθανών αντίποινων από δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ που περιπολούν τώρα τη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό, ειδικά μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη που καταδίκαζε τους Χούθι και καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανές συνέπειες από τις επιθέσεις.

Η βρετανική στρατιωτική επιχείρηση Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναύτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η πειρατεία της Πέμπτης ξεκίνησε νωρίς το πρωί, στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή που διέρχεται από πλοία που εισέρχονται και βγαίνουν από τα Στενά του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου που διακινείται.

Η στρατιωτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Ανέφερε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικές στολές με μαύρες μάσκες».

Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 11 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.