ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μινωικές, Blue Star οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από την απελευθέρωση

11:32 - 04 Ιαν 2006 | Ναυτιλία
Το ενδεχόµενο απελευθέρωσης των ναύλων οικονοµικής θέσης αναµένεται να ασκήσει θετική επίδραση στα οικονοµικά µεγέθη των εταιρειών της τρέχουσας χρήσης, με τη θετικότερη επίδραση να προβλέπεται στις Μινωικές Γραµµές και Blue Star, εκτιμούν οι αναλυτές της Praxis International Χρηματιστηριακή.
Υπενθυμίζεται ότι σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η απελευθέρωση των ναύλων της οικονοµικής θέσης και για τα πλοία µε λιµάνι αφετηρίας τον Πειραιά, αλλά προς τις κατευθύνσεις όπου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εταιρείες ή παρουσιάζεται µεγάλος όγκος µεταφερόµενων επιβατών, βάσει των πρόσφατων δεσµεύσεων του υπουργού Eµπορικής Nαυτιλίας κ. Mανώλη Kεφαλογιάννη. Tο θέµα αναµένεται να απασχολήσει το Συµβούλιο Aκτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο θα συνεδριάσει την επόµενη εβδοµάδα (9 Iανουαρίου 2006) και θα εξετάσει τα στοιχεία µελέτης που υλοποιήθηκε από την Eνωση Eφοπλιστών Aκτοπλοΐας (EEA) και στην οποία αποδεικνύεται ότι το κόστος από την αύξηση των καυσίµων την προηγούµενη χρονιά µεγάλωσε κατά 9,8%. Γραµµές στις οποίες αναµένεται να γίνει απελευθέρωση των ναύλων της οικονοµικής θέσης είναι οι ακόλουθές:
* Η γραµµή που συνδέουν τον Πειραιά µε τα λιµάνια της Κρήτης.
* Οι γραµµές από τον Πειραιά προς τα νησιά Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη.
* Οι γραµµές Aνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου.
* Οι γραµµές που συνδέουν τον Πειραιά µε τα λιµάνια Κω και Ρόδου.
* Η γραµµή Χίου - Μυτιλήνης και τις γραµµές από τον Πειραιά προς την Αίγινα, τα Μέθανα και το Πόρτο Χέλι. Ολες οι άλλες γραµµές θα υπαχθούν στο καθεστώς της δηµόσιας υπηρεσίας και οι τιµές των εισιτηρίων –όσον αφορά το εισιτήριο της τρίτης θέσης– θα καθορίζονται από το υπουργείο Εµπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Οικονοµικών. Οπως επισημαίνει η Praxis, η εν λόγω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική για όλες τις εισηγµένες ακτοπλοϊκές εταιρείες ενώ θετικότέρη επίδραση αναµένεται να υπάρξει για τις εταιρείες που έχουν νεότευκτα πλοία δηλαδή Μινωικές Γραµµές και Blue Star.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.