ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και ηλεκτρονικά η πιστοποίηση εγκυρότητας εκκαθαριστικού σημειώματος

14:03 - 12 Σεπ 2005 | Οικονομία
Την ένταξη σε παραγωγική λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) με τίτλο «Πιστοποίηση Εγκυρότητας Στοιχείων Εκκαθαριστικού Σημειώματος», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση www.gsis.gr και αποτελεί περιεχόμενο της ενότητας «On Line Υπηρεσίες - Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση (ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις) - Εγκυρότητα φορολογικών στοιχείων». Η ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Εγκυρότητας Στοιχείων Εκκαθαριστικού Σημειώματος» απευθύνεται σε κάθε φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, που χρειάζεται να πιστοποιήσει στοιχεία που αναφέρονται σε εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικού προσώπου, του τρέχοντος ή των δύο προηγουμένων οικονομικών ετών. Ειδικά η πιστοποίηση της φορολογικής ενημερότητας αφορά μόνο στο τρέχον έτος και εφόσον στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπάρχει σχετική ένδειξη. Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία δίνεται η δυνατότητα πιστοποίησης, από φορείς ή υπηρεσίες, ενός ή περισσοτέρων στοιχείων από τα εμφανιζόμενα στην υπηρεσία αυτή, ώστε να μην απαιτείται, γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η υποβολή ή η επίδειξη του εκκαθαριστικού σημειώματος από το συναλλασσόμενο. Η πιστοποίηση στοιχείων του εκκαθαριστικού σημειώματος γίνεται με την παρακάτω διαδικασία:
1. Ο συναλλασσόμενος πολίτης γνωστοποιεί στην υπηρεσία ή στο φορέα από το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων τα παρακάτω στοιχεία:
1) Αριθμό φορολογικού Μητρώου(Α.Φ.Μ),
2) Αριθμό Δήλωσης,
3) Οικονομικό Έτος και
4) Τα στοιχεία για τα οποία απαιτείται πιστοποίηση. Πιστοποίηση μηδενικών στοιχείων δε γίνεται.
2. Από την υπηρεσία ή τον φορέα καταχωρούνται στα αντίστοιχα πλαίσια της σελίδας της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας τα παρεχόμενα από τον συναλλασσόμενο στοιχεία. Ειδικά για τη φορολογική ενημερότητα, καταχωρείται η ημερομηνία μέχρι την οποία το εκκαθαριστικό σημείωμα επέχει θέση φορολογικής ενημερότητας (μόνο για τον υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.