ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Εκτροχιασμός' ελλείμματος - Μπορεί να φτάσει το 8%

11:02 - 25 Σεπ 2009 | Οικονομία
Το 8% του ΑΕΠ ενδέχεται ν'αγγίξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο σύνολο του 2009 - παρά το 6% που αναμένει η κυβέρνηση - όπως δείχνουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του προϋπολογισμου διευρύνθηκε στα 7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο, από 5,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Σημειώνεται πως ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ήταν η αύξηση των εσόδων κατά 14,7%. Η μεγάλη αυτή υστέρηση οφείλεται στην πτώση των φορολογικών εσόδων και κυρίως των εισπράξεων από τον ΦΠΑ. 

Στα ύψη όμως και οι δαπάνες, καθώς εκτιμάται πως η αύξηση αγγίζει το 15% έναντι στόχου για 9,7%.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών που θα αποστείλει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Eurostat την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ το 2009, έναντι 5% στο τέλος τους 2008.

Η έκθεση της ΕΣΥΕ που θα λάβει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ενόψει της σύνταξης των προβλέψεων της Κομισιόν, θα προβλέπει επίσης συρρίκνωση 0,5 - 1% του ΑΕΠ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.