ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Εδώ και τώρα μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ για όλους

17:07 - 14 Ιουλ 2005 | Οικονομία
Τα μέτρα που προτείνει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικά για το ΦΠΑ, ζητά την κατάργηση της ετήσιας εκκαθαριστικής και προτείνει τη μηνιαία δήλωση για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Ταυτόχρονα, συνιστά άμεση λήψη μέτρων (σε διάστημα ημερών), για τις περιπτώσεις που δεν πραγματοποιούνται πληρωμές. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι "δεν αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή αλλαγή του φορολογικού νόμου".
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προτείνει την κατάργηση της ετήσιας δήλωσης του ΦΠΑ και υποχρεωτική καθιέρωση της μηνιαίας/περιοδικής δήλωσης καθώς και την εξακολούθηση της αποδοχής των αποδόσεων ΦΠΑ ακόμη και όταν αυτές είναι ληξιπρόθεσμες, ηλεκτρονικά από όλους τους φορολογουμένους με βιβλία της κατηγορίας Γ και την δρομολόγηση της ίδιας διαδικασίας για αυτούς με βιβλία της κατηγορίας Β. Επίσης, προτείνεται η αποδοχή των δηλώσεων και όταν ακόμη αυτές δεν συνοδεύονται από πληρωμές, ενώ στις περιπτώσεις όπου δεν θα πραγματοποιούνται πληρωμές ή δεν υποβάλλονται δηλώσεις, προτείνεται η λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα ο φορολογούμενος (σε διάστημα ημερών και όχι μηνών), να αξιολογηθεί το ποσό της πληρωμής και μετά να ληφθούν μέτρα για την είσπραξή του, εφόσον δεν γίνει η πληρωμή. Παράλληλα, προτείνεται η ενίσχυση των λειτουργιών των διαπεριφερειακών ελεγκτικών κέντρων σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη νομική ενίσχυση και την ενίσχυση της αναλυτικής ικανότητας των κέντρων αυτών για την υποστήριξη της λειτουργίας των ελέγχων και με την ενίσχυση της διαδικασίας για την είσπραξη των οφειλών και την αναγωγή αυτών των κέντρων από απλά περιφερειακά κέντρα σε κέντρα ευθύνης για την παρακολούθηση και την συλλογή των οφειλών όταν αυτές πιστοποιούνται. Το ΔΝΤ προτείνει, επίσης, την εξασφάλιση πως η νέα Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων εστιάζει πραγματικά στη διερεύνηση και καταστολή των περιπτώσεων μεγάλου οικονομικού εγκλήματος καθώς και το ότι οι τεχνικές που εφαρμόζονται για τον σκοπό αυτό είναι οι ενδεδειγμένες, καθώς και την εγκατάλειψη των τυχαίων καθολικών ελέγχων της τήρησης βιβλίων και στοιχείων, οι οποίοι δεν υποβοηθούν το έργο αυτό. Συστήνεται η δρομολόγηση διαδικασιών οργανωτικού χαρακτήρα, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε καλύτερο διοικητικό έλεγχο. Σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, συστήνεται:
o Κατάργηση της οργανωτικής δομής, βάσει της οποίας η κατηγοριοποίηση των Διευθύνσεων και των τμημάτων γίνεται σύμφωνα με το είδος της φορολογίας (κεφαλαίου, φυσικών προσώπων κλπ).
o Την προσθήκη ενιαίας φορολογικής Διεύθυνσης, με σχεδιαστικό και εποπτικό ρόλο. Σε μεσοπρόθεσμο διάστημα:
o Την κατάργηση πολλών ΔOΥ. Την προσθήκη ορισμένων υπηρεσιών μέσου επιπέδου, στις οποίες όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα αναφέρονται. Αυτές οι ενδιάμεσες Υπηρεσίες, με την σειρά τους, θα αναφέρονται στην ανώτερη κατά περιοχή Διεύθυνση.
o Την προσθήκη μιας νέας Διεύθυνσης με μοναδική ευθύνη την λειτουργία και την επίδοση των κατά τόπους Διευθύνσεων.
o Την συνέχεια της ενίσχυσης των διαπεριφερειακών ελεγκτικών κέντρων και τον μετασχηματισμό τους σε κέντρα πλήρους εξυπηρέτησης για μεγάλους φορολογούμενους. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, προτείνεται η περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας την πληθώρα των συλλεγομένων στοιχείων και ο προσδιορισμός των όποιων ελλείψεων. Την χρήση των παραπάνω για τον σχεδιασμό της οργάνωσης των μονάδων σε όλα τα επίπεδα και την παρακολούθηση της απόδοσης τους. Οι στόχοι όσον αφορά τα έσοδα δεν είναι από μόνοι τους αρκετοί για αποτελεσματική οργάνωση, σημειώνει το ΔΝΤ. Παράλληλα, προτείνεται μετάβαση σε ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης, το οποίο θα υποστηρίζεται από τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό λειτουργίες (οι παραπάνω αλλαγές αποσκοπούν στην ενίσχυση αυτού) και η σταδιακή απομάκρυνση από τις τυπικές απαιτήσεις και τον καθολικό έλεγχο. Η προσπάθεια για καθολικούς ελέγχους σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι, επισημαίνουν οι ειδικοί. Σε άμεσο ορίζοντα, για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων σχετικά με την συμμόρφωση και τα έσοδα, συστήνεται η συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 17 με 18 δις. ευρώ και είναι πολύ υψηλές –ως ποσοστό των ετήσιων φορολογικών εσόδων είναι 5 έως 8 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το επίπεδο των χωρών του ΟΟΣΑ, και επίσης παρόμοιες με το υψηλότερο επίπεδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Αφρική και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του χρέους είναι πιθανό να μην μπορέσει να εισπραχθεί, σημειώνει το ΔΝΤ. Μία μικρή ομάδα εξειδικευ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.