ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση για κρατικές προμήθειες

23:37 - 26 Ιουν 2006 | Οικονομία
Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα για μειοδοτικό διαγωνισμό που διεξάγεται από τη ΛΑΡΚΟ για την προμήθεια εκρηκτικών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, εισηγητής και αναπληρωτής εισηγητής, αντίστοιχα, του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανάπτυξης του κόμματος.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η ΛΑΡΚΟ προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό εσωτερικού για προμήθεια εκρηκτικών συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια αφορά στις ανάγκες της ΛΑΡΚΟ για δύο περίπου χρόνια».

Όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, η αγορά εκρηκτικών στη χώρα μας είναι ολιγοπωλιακή και οι δύο κύριοι παραγωγοί είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ) και η ιδιωτική εταιρία ΕΞΤΡΑΚΟ.

«Στον μειοδοτικό διαγωνισμό, συμμετείχαν τρεις παραγωγοί και μειοδότης ήταν τα ΕΑΣ, ενώ δεύτερος μειοδότης η ΕΞΤΡΑΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ θα ανέθετε το 75% της προμήθειας στα ΕΑΣ και το 25% στην ΕΧΤΡΑΚΟ. Για τον επιμερισμό αυτό, επικαλέστηκαν πάγια διαδικασία της ΛΑΡΚΟ, να δίνει τμήμα της προμήθειας και στον 2ο μειοδότη, ώστε να έχει διασφαλισμένη την προμηθευτική της αλυσίδα».

Οι ερωτώντες βουλευτές, ωστόσο, συνεχίζουν, σημειώνοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ για άγνωστους λόγους με την σύμφωνη γνώμη των ΕΑΣ αποφάσισε να επαναλάβει τον διαγωνισμό. Στην επανάληψη του διαγωνισμού, που έγινε μετά από μερικές εβδομάδες, τα ΕΑΣ προσέφεραν αυξημένη τιμή της τάξεως του 20% σε σχέση με την αρχική τους προσφορά η οποία είχε γίνει προφανώς γνωστή στους ανταγωνιστές της. Αντίθετα η ΕΧΤΡΑΚΟ προσέφερε τιμή, που ήταν οριακά μικρότερη της τιμής, που είχαν προσφέρει τα ΕΑΣ στον αρχικό διαγωνισμό. Έτσι η ΛΑΡΚΟ προωθεί την απόφαση για ανάθεση του 75% της προμήθειας στην ΕΧΤΡΑΚΟ και μόλις του 25% στα ΕΑΣ».

Ετσι, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

·        Για ποιους λόγους συμφώνησαν οι εταιρείες ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, στην επανάληψη του διαγωνισμού για την προμήθεια εκρηκτικών, επί ζημία τόσο της ΛΑΡΚΟ όσο και των ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ);»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.