ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Συναινούν για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας

15:00 - 15 Φεβ 2011 | Οικονομία
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν την Τρίτη σε ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνει το γαλλο- γερμανικό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου του Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα στηρίξουν τις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν στις 4 Φεβ. και οι οποίες είναι παρόμοιες με τη δέσμη μέτρων που προωθούν το Παρίσι και το Βερολίνο, αναφέρει το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η ΕΕ στοχεύει στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανονισμών, τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης και τη δημιουργία ενός νέου, μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αναμένεται να συμφωνηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.

Η Γαλλία και ιδιαίτερα η Γερμανία, της οποίας η στήριξη είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, ζητούν το πακέτο να συμπεριλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών τους.

Συγκεκριμένα ζητούν να κατοχυρωθούν στις εθνικές νομοθεσίες πλαφόν χρέους, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης ανάλογα με τα δημογραφικά δεδομένα, να καταργηθεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και να καθιερωθούν ενιαίοι μηχανισμοί αντιμετώπισης των κρίσεων για τις τράπεζες.

Ακόμα ζητούν τη λήψη μέτρων για να ενισχυθεί η κινητικότητα των εργαζομένων καθώς και την καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.