ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή ανάκριση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

16:25 - 27 Ιουν 2006 | Οικονομία
Καράβι που βουλιάζει είναι η FinansBank και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ενημερώσει τους επενδυτές για τον κίνδυνο απομείωσης κεφαλαίου της Εθνικής σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο πρωην Υπουργός Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκης.

Η κριτική που ασκείται στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται σε 3 κυρίως σημεία:

  • Ασύμμετρη Πληροφόρηση Επενδυτών.
  • Παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού από την διοίκηση της Εθνικής ως προς την εξασφάλιση της επιτυχίας της Αυξησης Κεφαλαίου .
  • Παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού όσον αφορά τις προοπτικές της υπο εξαγορά τουρκικής Τράπεζας.

“Αν η Εθνική δεν τήρησε τις διατάξεις που προβλέπονται από τον νόμο στην παροχή της πληροφόρησης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το εξετάζει και εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις" απάντησε ο κ. Πιλάβιος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Επίσηςο κ.Πιλάβιος επεσήμανε « η κάθε εταιρεία έχει το δικαίωμα να μιλάει με όποιον θέλει και να λέει ό,τι θέλει, χωρίς αυτό να συνιστά προνομιακή πληροφόρηση».

Ηυπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι "η Cirigroup είχε προνομιακή πληροφόρηση, αφού στελέχη της σε κλειστό γεύμα στις 7/3 ενημερώθηκαν για την προοπτική της εξαγοράς, ενώ ακολούθησαν εν συνεχεία δυο εκθέσεις τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις 20 μέρες μετά, στις 28 Μαρτίου".

Ο κ. Πιλάβιος, απάντησε "το αίτημα αυτό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προήλθε από άλλη πληροφορία και όχι τη συγκεκριμένη για το γεύμα", αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι ζήτησαν, όπως χαρακτηριστικά είπαν "να διαφυλαχθεί το κύρος του κοινοβουλίου από τα ψέματα του κ. Πιλάβιου".

Ο κ. Πιλάβιος, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η μη ανακοίνωση των επενδυτικών κινδύνων από την Εθνική Τράπεζα δε συνιστά παραβίαση του νόμου, καθώς ο νόμος προσδιορίζει ότι παράνομη είναι η προνομιακή πληροφόρηση και οι κίνδυνοι εφόσον δεν έχουν συντελεστεί δεν αποτελούν προνομιακή πληροφόρηση.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο νόμος δε μιλάει για ασύμμετρη πληροφόρηση, αλλά για προνομιακή πληροφόρηση

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.