ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίθετη με την παροχή εγγυήσεων η Μέρκελ

12:45 - 24 Αυγ 2011 | Οικονομία
Υπέρ της εποπτείας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Συμφώνου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε αντίθετη με την παροχή εγγυήσεων ως ανταλλαγμάτων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με βουλευτές του κόμματός της.
Στη διάρκεια συνάντησης χθες το βράδυ με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία ήταν αφιερωμένη στα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας ενισχυμένης εποπτείας των εθνικών δημοσιονομικών από την ΕΕ.

    Η Μέρκελ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις της όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία, η οποία ζητεί εγγυήσεις για να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σ' αυτό το δρόμο", τόνισε η Μέρκελ, σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, άποψη την οποία υποστήριξαν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πολλοί βουλευτές.

    Νωρίτερα χθες, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, τάχθηκε υπέρ των εγγυήσεων, όπως αποθέματα χρυσού ή βιομηχανικές μετοχές για τις χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η πρόταση αυτή βρήκε ανταπόκριση από ορισμένους βουλευτές κατά τη χθεσινή συνάντηση, η οποία ήταν αφιερωμένη κυρίως στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου: μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όμως, για να λειτουργήσει, το νέο αυτό όργανο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ στις 23 Σεπτεμβρίου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές είναι αντίθετοι σ' αυτό, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι η Μέρκελ έχει εξασφαλίσει μια επαρκή πλειοψηφία.

    "Πιστεύω ότι θα έχουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ιδιαίτερα για να μπορέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ν' αγοράσει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δευτερογενή αγορά, το σημείο που απαιτεί περισσότερη συζήτηση", δήλωσε ο επικεφαλής των συντηρητικών βουλευτών Φόλκερ Κάουντερ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.