ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άκερμαν: Σημαντική αναμένεται η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI

15:30 - 22 Φεβ 2012 | Οικονομία
Με συμμετοχή κάτω από 67% ενεργοποιούνται τα CACs.
Η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο  πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) αναμένεται να είναι σημαντική, είπε  την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Josef  Ackermann, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα  σταματήσει την μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο  Ackermann είπε: "Για αυτό εργαστήκαμε". 


Ο Ackermann προεδρεύει επίσης του Institute of International Finance (IIF), το οποίο  συντόνισε τις συνομιλίες μεταξύ των ιδιωτών και της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ερωτηθείς εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεχίζει να είναι σε εθελοντική βάση  για τους ιδιώτες, ο Ackermann είπε: "Απολύτως".

CACs

Οι "ρήτρες συλλογικής δράσης" (CACs), οι οποίες επιβάλλουν ζημίες στους ομολογιούχους που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην περικοπή του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιηθούν εάν το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία του PSI υπερβεί τα δύο τρίτα, δήλωσε αργά την Τρίτη κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.


"Θα είναι στο 66%", δήλωσε υπουργός στο Reuters που δεν θέλησε να κατονομαστεί.


Το PSI αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, υπό τους όρους του οποίου η Αθήνα θα λάβει δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ συνολικού ύψους 130 δις ευρώ. Οι δημοσιονομικές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα έχουν στόχο να περιορίσουν το χρέος της χώρας στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, ύψος που θεωρείται βιώσιμο.


Από την επιτυχία του PSI, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εξαρτάται και η ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πιθανή τη διεξαγωγή τους στις 29 Απριλίου, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του κόμματος.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 22 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.