ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DSW προς ιδιώτες ομολογιούχους: Μην δεχτείτε την προσφορά του PSI

15:39 - 05 Μαρ 2012 | Οικονομία
Θα συμμετάσχουν στο PSI, BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Allianz , η Greylock Capital Management καθώς και η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) είπε την Δευτέρα ότι  τα 12 μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής  ελληνικού χρέους (PSI).  Στην Συντονιστική Επιτροπή του IIF συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές στο ελληνικό χρέος, οι  οποίοι και συνέβαλαν στη συμφωνία για το PSI τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση  του IIF.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η γαλλική BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Allianz , η Greylock Capital Management καθώς και η Εθνική  Τράπεζα, η Alpha Bank  και η Eurobank. 


Πάντως, η Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW) συμβουλεύει σε ανάλυσή της, τους ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος ειδικότερα, να μην συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των υφιστάμενων τίτλων τους, με νέους μακροπρόσθεμους τίτλους.

Οπως τονίζει, οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερωθουν καλύτερα και να μην πουν «ναι» στο PSI. Γιατί; Πολύ απλά, εάν η συνολική συμμετοχή στο PSI είναι πάνω από το 90%, τα ομόλογα που κατέχουν θα μπορούν πιθανότατα να εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει ότι αποφεύγεται το κούρεμα.

Αν, όμως, η συμμετoxή στο PSI είναι μεταξύ 75% και 90%, τότε η υποχρεωτική ανταλλαγή θα ενεργοποιηθεί, κι έτσι οι επενδυτές δεν θα είναι χειρότερα από ό, τι αν είχαν λάβει μέρος σε εθελοντική βάση.

Οι ομολογιούχοι θα υποστούν απώλειες τουλάχιστον της τάξης 53,5%, όμως επειδή τα νέα ομόλογα έχουν διάρκεια 30 χρόνια, οι απώλειες θα είναι "σημαντικά μεγαλύτερες" για εκείνους των οποίων τα ομόλογα λήγουν το 2012, όπως δηλώνει ο Marc Tüngler, επικεφαλής της DSW.

Επομένως, συνιστάται οι επενδυτές των οποίων τα ομόλογα έχουν μικρές διάρκειες, να μην αποδεχθούν την προσφορά.

Σε περίπτωση που η συμμετοχή διαμορφωθεί στο 70% έως 90%, είναι πιθανό να υπάρξει μια υποχρεωτική ανταλλαγή. Οι πιστωτές που έχουν απορρίψει την πρόταση θα αντιμετωπιστούν σαν να την είχαν αποδεχθεί, και επομένως δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Μόνο οι ομολογιούχοι που εχουν τίτλους με πολύ μεγαλύτερες διάρκειες και θέλουν να μειώσουν τους κινδύνους, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ανάλυση της DSW δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί κάτω του 75%. Πάντως, ένα ποσοστό κάτω του 66% θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να υποστούν απώλειες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:28 - 05 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.