ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eσοδα 4,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις την τελευταία διετία

15:17 - 11 Αυγ 2006 | Οικονομία
Eσοδα ύψους 4,6 δισ. ευρώ περίπου έχει συγκεντρώσει από τον Μάρτιο του 2004 η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις, στους μελλοντικούς στόχους των οποίων περιλαμβάνονται η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «η γενική αρχή που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις της νέας εποχής είναι η εγκατάλειψη της ταμειακής λογικής και η υιοθέτηση των μεθόδων εκείνων που μεγιστοποιούν τα οφέλη για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες».

Στους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:

- Εγκαταστάσεις και επιχειρηματικές μονάδες της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τον Οκτώβριο του 2005 αποφάσισε τη διερεύνση της δυνατότητας και των εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και επιχειρηματικών μονάδων της ΕΤΑ: Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Φαλήρου, Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας, Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου, και Ξενία Βυτίνας, Λιμένας Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.

Αναμένεται η άμεση δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Ξενία Θάσου και Τσαγκαράδας, ενώ για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και επιχειρηματικές μονάδες εντοπίστηκαν από τους συμβούλους της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σειρά νομικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων πρέπει να προηγηθεί της διαδικασίας αξιοποίησης.

Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, τον Φεβρουάριο του 2006, αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο ΧΑ.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανάδειξης της αξίας της ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται η εισαγωγή της στο ΧΑ να πραγματοποιηθεί εντός του 2007.

- Επίσης, το πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

- Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, ακίνητα λιμένων, μέσω συμπράξεων με ιδιώτες, στο πλαίσιο ενός ευέλικτου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, θα μεταβάλλει δραστικά το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, κινητοποιώντας διεθνή και ελληνικά κεφάλαια που θα προσδώσουν νέα ώθηση στην οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.