ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε: Στο 1 τρισ. το κόστος από τη φοροδιαφυγή

15:03 - 20 Μαρ 2012 | Οικονομία
«Η φοροδιαφυγή δεν είναι εεληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό» τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο φιλοδοξεί να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Φορολογίας Αλγκίρντας Σεμέτα, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυς Ποδηματά.

 

 

Στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον επίτροπο Σεμέτα, η κ. Ποδηματά, μιλώντας εξ ονόματος των Σοσιαλιστών, χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή «τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα».

 

 

Η φοροδιαφυγή «δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», πρόσθεσε και υπενθύμισε πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσαν οι Σοσιαλιστές, «από την οποία προκύπτει ότι ο συνδυασμός φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής κοστίζει στις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών περίπου 1 τρισ. ευρώ τον χρόνο».

 

 

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίτροπο και «για την τεχνική βοήθεια που προσφέρει η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», όπως και για την «εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα (μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) ως ένα εργαλείο περιορισμού της φοροδιαφυγής».

 

 

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει έκθεση για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

 

 

Ακόμα, ζήτησε από τον κ. Σεμέτα «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένες προτάσεις, για να καταπολεμηθεί μια μάστιγα, που στερεί πόρους από εθνικούς προϋπολογισμούς, που οδηγεί σε λιτότητα και περικοπές και επιβαρύνει τους πιο αδύναμους, που δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτού του μαύρου χρήματος διοχετεύεται σε περίπλοκα προϊόντα και όχι στην πραγματική οικονομία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.