ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

11:00 - 18 Αυγ 2006 | Οικονομία
Στα 2.081 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε τον Ιούνιο του 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έναντι 777 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 1.098 εκατ. ευρώ), στην οποία συνέβαλαν σχεδόν εξίσου οι αυξήσεις στα ελλείμματα των ισοζυγίων των καυσίμων, των πλοίων και των λοιπών αγαθών.

Στη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλαν, σε πολύ μικρότερο βαθμό, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων (κατά 172 εκατ. ευρώ) και ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 30 εκατ. ευρώ). Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Ιουνίου του 2005.

Η διαμόρφωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών αντανακλά καταρχάς την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 205 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων (δηλαδή των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους) κατά 176 εκατ. ευρώ ή 13,3% και τη μείωση των πληρωμών (δηλαδή των ταξιδιωτικών δαπανών στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) κατά 28 εκατ. ευρώ ή 12,4%. Την άνοδο όμως των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αντιστάθμισαν αφενός ο περιορισμός των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (κυρίως ναυτιλιακές) κατά 116 εκατ. ευρώ και αφετέρου το γεγονός ότι για τις "λοιπές" υπηρεσίες καταγράφηκαν καθαρές πληρωμές 76 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών εισπράξεων 17 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2005. Εξάλλου, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων αντανακλά κυρίως τις αυξημένες καθαρές πληρωμές για μερίσματα και κέρδη (κατά 112 εκατ. ευρώ) και σε μικρότερο βαθμό τις αυξημένες καθαρές πληρωμές για τόκους. Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αντανακλά το γεγονός ότι όσον αφορά τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης καταγράφηκαν καθαρές πληρωμές ύψους 42 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών εισπράξεων ύψους 3 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2005), ενώ, αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από μεταβιβάσεις στους λοιπούς τομείς της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 15 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις (πληρωμές) της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 6.344 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 14.277 εκατ. ευρώ.Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και, σε αισθητά μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Μείωση του πλεονάσματος καταγράφηκε και στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, αλλά ήταν πολύ μικρή.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 4.623 εκατ. ευρώ οφείλεται σχεδόν εξίσου στην αύξηση του ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 1.628 εκατ. ευρώ), των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 1.614 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 1.381 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο (κατά 666 εκατ. ευρώ ή 13,5%), η οποία όμως υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 2.321 εκατ. ευρώ ή 15,5%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 683 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 546 εκατ. ευρώ (επειδή οι εισπράξειςπεριορίστηκαν κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 464 εκατ. ευρώ)και δευτερευόντως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για ‘’λοιπές’’ υπηρεσίες (κατά 284 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν άνοδο κατά 146 εκατ. ευρώ (λόγω αύξησης των εισπράξεων κατά 99 εκατ. ευρώ και μείωσης των πληρωμών κατά 47 εκατ. ευρώ).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.004 εκατ. ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.