ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις ξενοδόχων για το Δ' ΚΠΣ

21:45 - 21 Αυγ 2006 | Οικονομία
Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας και την υλοποίηση πρωτοποριακών μεθόδων κατάρτισης και επιμόρφωσης επιχειρηματιών και εργαζόμενων στις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ζητά από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στη σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΞ, με αφορμή τις διαδικασίες κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 που βρίσκονται σε εξέλιξη και την προετοιμασία του νέου Επενδυτικού Νόμου που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007, κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

- Για κάθε μεταβολή ή τροποποίηση στο πλαίσιο κινήτρων και επιδοτήσεων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά παραμέτρων, με κυριότερες τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Από τη στιγμή που αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν θα πρέπει να υπάρξουν τώρα τυχόν δεσμευτικές αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια ενδέχεται να χρήζουν ανατροπής και αναθεώρησης.

- Οποιαδήποτε ανάγκη νέων μεταβολών που αφορά στο ύψος των προβλεπόμενων επιδοτήσεων ή στις περιοχές και κατηγορίες επιδοτούμενων επενδύσεων θα πρέπει να υποστηρίζεται και να τεκμηριώνεται επαρκώς και να προσαρμόζεται στην επιχειρηματική πραγματικότητα της αγοράς.

- Οι εξαγγελίες ότι ο νέος Επενδυτικός Νόμος θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποστηριχθούν στην πράξη με άμεσες παρεμβάσεις προς περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών προετοιμασίας και υποβολής των αιτημάτων τους των ενδιαφερόμενων.

- Δεδομένου ότι αφενός μεν διευρύνεται ο κύκλος των τουριστικών επιχειρήσεων που δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, αφετέρου δε προκύπτουν νέες ειδικές μορφές τουριστικών επενδύσεων (π.χ. αυτοκινητοδρόμια, Κέντρα Αθλητικού Τουρισμού κ.λπ.) που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, είναι επιτακτική η κατ’ αναλογία δέσμευση σημαντικά μεγαλύτερων κονδυλίων για τον Τουρισμό, πάντοτε σε συνάρτηση με την επίσπευση του θεσμικού πλαισίου.

Υπαχθείσες επενδύσεις στον τουρισμό

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία, μέχρι τις 28 Ιουλίου 2006 οι υπαχθείσες επενδύσεις που αφορούν στον Τομέα Τουρισμού, ανέρχονται σε 413 επί συνόλου 1.403, δηλαδή ποσοστό περίπου 30% με σύνολο επένδυσης 823 εκατ. ευρώ, σύνολο επιχορήγησης 359,5 εκατ. ευρώ και 2.375 νέες θέσεις εργασίας.

Κατά μέσο όρο το ύψος επένδυσης ανά εγκριθείσα επένδυση στον Τουρισμό, φθάνει στα 1,99 εκατ. ευρώ και τις 5,7 θέσεις εργασίας. Η αναλογία αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τον Τομέα Μεταποίησης, όπου επί υπερδιπλάσιων εγκριθέντων επενδυτικών σχεδίων (849) ο μέσος όρος ύψους επένδυσης ανά σχέδιο φθάνει στο 1,3 εκατ. ευρώ με 4,5 θέσεις εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.