ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι όροι της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας

20:03 - 14 Σεπ 2006 | Οικονομία
Τους όρους της ενεργειακής συμφωνίας με την Αλβανία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατία και το Συμβούλιο Υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας (στο εξής αναφερόμενα ως «Μέρος» ή «Μέρη»)

Μνημονεύοντας το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας που υπεγράφη στις 21 Μαρτίου 1996,

Μνημονεύοντας την συνεργασία τους μέσω της συμμετοχής τους στην Ενεργειακή Κοινότητα,

Μνημονεύοντας την συνεργασία τους μέσω της συμμετοχής τους στον ΟΣΕΠ,

Υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό και την τήρηση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου,

Προτιθέμενα να διευρύνουν την συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού,

Αναγνωρίζοντας την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμό 1229/2003/ΕΚ για την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας,

Συμφώνησαν ως εξής:

 

’ρθρο 1

 

Το αντικείμενο της παρούσας Συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για τη βάση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των Μερών στο τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

 

’ρθρο 2

 

Τα Μέρη θα εκτιμήσουν και θα αξιολογήσουν την δυνατότητα μεταφοράς και πώλησης, μέσω αγωγών, φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Αλβανία και αντιστρόφως και θα μελετήσουν τους σχετικούς όρους.

 

 

’ρθρο 3

 

Τα Μέρη θα ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες, που μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτά ή μπορεί να τα βοηθήσει για να καταλήξουν στις αποφάσεις τους σχετικώς με τους ανωτέρω αναφερόμενους στόχους.

 

’ρθρο 4

 

Τα Μέρη θα συστήσουν μία Μικτή Επιτροπή από εκπροσώπους και των δύο Μερών ώστε να εξετάσει τους στόχους των ’ρθρων 2 και 3. Η Μικτή Επιτροπή θα συναντάται στην Αθήνα ή στα Τίρανα. Ο τόπος και η ημερομηνία των συναντήσεων της Μικτής Επιτροπής θα αποφασίζεται με αμοιβαία συμφωνία δια της διπλωματικής οδού. Η πρώτη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής θα συγκληθεί δύο (2) μήνες μετά την ημέρα που η παρούσα Συμφωνία τεθεί σε ισχύ. Η Μικτή Επιτροπή θα υποβάλει τα συμπεράσματα της μελέτης της στις αρμόδιες αρχές για αποφάσεις.

 

’ρθρο 5

 

Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο δεκαπέντε (15) ετών από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ. Η Συμφωνία θα εξακολουθεί να ισχύει αυτομάτως για επιπλέον περίοδο πέντε (5) ετών, εκτός εάν οποιοδήποτε από τα Μέρη γνωστοποιήσει εγγράφως το άλλο, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν την εκπνοή της αρχικής ή οποιαδήποτε άλλης περιόδου ισχύος, την πρόθεσή του να λήξει την παρούσα Συμφωνία.

 

’ρθρο 6

 

Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ με τη λήψη της τελευταίας γραπτής ανακοίνωσης με την οποία τα Μέρη θα ενημερώνουν το ένα το άλλο, δια της διπλωματικής οδού, για την ολοκλήρωση των αντίστοιχων εσωτερικών διαδικασιών που απαιτούνται για να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.