ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπέζας: Οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι δεν έχουν θέση στην Υπηρεσία

16:01 - 15 Σεπ 2006 | Οικονομία
Σύσταση στους νέους εφοριακούς να μείνουν μακριά από τα οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς και να επικεντρωθούν στους στόχους της φορολογικής πολιτικής όπου πρωτεύοντα ρόλο για την τελευταία αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, απηύθυνε, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας σε ομιλία του στην Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.

«Οι υπάλληλοι που παραβιάζουν ενσυνείδητα τη νομική και ηθική υποχρέωση τους έναντι στην Πολιτεία, την κοινωνία και τους φορολογούμενους πολίτες,

εμπλέκονται σε ζητήματα διαφθοράς δεν έχουν θέση στην Υπηρεσία», επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι ως «πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ότι δεν έχουμε καμία απολύτως ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Για το θέμα της φοροδιαφυγής ο κ. Μπέζας, συνέστησε στους νέους εφοριακούς όπου εντοπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα να είναι αυστηροί απέναντί τους και να εφαρμόζουν τους νόμους απαρέγκλιτα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς και θα κληθούν υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα αυτή περιλαμβάνει:

1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

2. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα

3. Κατάργηση του χαρτοσήμου, που επιβαρύνει τους ενοικιαστές κατοικιών.

4. Αναμόρφωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων,

Τέλος, ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε και στα μεγάλα μειονεκτήματα του φορολογικού συστήματος, με το νούμερο ένα πρόβλημα να αποτελεί το γεγονός είναιπερίπλοκο. «Αν το φορολογικό μας σύστημα ήταν απλούστερο, η δυνατότητα φοροδιαφυγής θα ήταν πολύ πιο δυσχερής. Γιατί απλό φορολογικό σύστημα σημαίνει και απλούστερο σύστημα ελέγχου. Κι όταν ο φορολογικός έλεγχος είναι διαφανής, δυσχεραίνεται η φοροδιαφυγή»ενώ παράλληλα ο απλούστερος έλεγχος δίνει τη δυνατότητα να ελέγχονται περισσότεροι φορολογούμενοι» κατέληξε ο κ. Μπέζας.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.