ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με "κόκκινες γραμμές" και πιέσεις οι συναντήσεις της τρόικας - Σε πέντε δόσεις

17:29 - 01 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Με "κόκκινες γραμμές" και πιέσεις οι συναντήσεις της τρόικας - Σε πέντε δόσεις
Με γεμάτη ατζέντα συναντώνται οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το δημοσιονομικό κενό και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-τρόικας, που πραγματοποιήθηκε το απογευμα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του ενιαίου φόρου ακινήτων και έγινε μια καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η τρόικα δεν επέμεινε στη σύνδεση του ενιαίου φόρου με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε απέρριψε την πρόταση του υπουργείου για τη θέσπιση 33 κλιμακίων

.akinita600 050613
Ο ενιαίος φόρος θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πάντως, ο φόρος για το υπόλοιπο 2013 θα εισπραχθεί μέσω λογαριασμών σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε η τρόικα. Ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το απόγευμα της Τρίτης.
Εν τω μεταξύ, το κλιμάκιο της τρόικας συναντάται αυτή την ώρα ο  υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκης Μητσοτάκης. Η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, ενδεχομένως τμηματικά. Το μεσημέρι προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Εσωτερικών για τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση, η οποία ενδέχεται, κατά πληροφορίες, να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, κάτι που απεύχεται η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση προς ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο αυτό, η απάντηση ήταν «ελπίζουμε να το αποφύγουμε».

Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τι θα γίνει με τη δόση, η απάντηση ήταν πως τα πράγματα είναι δύσκολα και «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη ώς το επόμενο Eurogroup (την επόμενη Δευτέρα)».

Ραντεβού με Μητσοτάκη - Προς παράταση χρόνου για την κινητικότητα

Δύσκολο ειναι το ραντεβού και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς στην ατζέντα κυριαρχεί το φλέγον θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

mitsotakis660 250613

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα, κάτι που η τρόικα δεν αναμένεται να δει με καλό μάτι, αφού από τα προηγούμενα ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη ζητούσαν ήδη λίστες με ονοματεπώνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί και η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Η τρόικα θα συνεχίσει τις επαφές της την Τρίτη με συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 01 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.