ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕπ: Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα

12:03 - 02 Απρ 2014 | Οικονομία
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ υποστηρίζει ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να διοχετεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα που τους δίνει η ΕΤΕπ.

Ειδικότερα όπως σημειώνει άρθρο της Deutsche Welle, προ εβδομάδων η ΕΤΕπ είχε χορηγήσει δάνειο 235 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ από το 2012 έχει συστήσει ένα «πιλοτικό» εργαλείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω αυτού προσφέρει σε διεθνείς τράπεζες εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών, ώστε οι εγγυήσεις που εκείνες παρέχουν να γίνονται δεκτές σε διεθνείς συναλλαγές των επιχειρήσεων.

 

Η «οροφή» των εγγυήσεων φτάνει τα 500 εκ. ευρώ, από τα οποία έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα μόνο 30 εκ. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι η ΕΤΕπ δεν λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα, αλλά δανειοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω εμπορικών τραπεζών στα κράτη-μέλη. Και στη σημερινή συγκυρία, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.

 

«Μπορούν να κάνουν περισσότερα, γιατί, αν εκμεταλλευθούν τις δικές μας δυνατότητες, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα που θα τους επέτρεπε να διοχετεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Βέβαια επί του παρόντος οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, τα οποία ίσως επιτείνει ο έλεγχος ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τον όγκο των συναλλαγών τους» λέει ο Βέρνερ Χόγερ στην Deutsche Welle.

 

 

Πάντως, ο Γερμανός αξιωματούχος συμφωνεί με εκτιμήσεις αξιωματούχων της τραπεζικής αγοράς, ότι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους οι ελληνικές τράπεζες θα είναι πιο ισχυρές από ποτέ. «Πράγματι θα είναι (ισχυρές), η ανακεφαλαιοποίηση είναι μία διαδικασία εξαιρετικής σημασίας, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι φυσικό οι ελληνικές τράπεζες να περιμένουν τι θα προκύψει από τον έλεγχο που θα κάνει στα χαρτοφυλάκιά τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τον λόγο αυτόν να είναι ιδιαίτερα διστακτικές στη χορήγηση νέων δανείων» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.


Στο παρελθόν ο Βέρνερ Χόγερ είχε επικρίνει τους Ευρωπαίους πολιτικούς για «έλλειψη θάρρους απέναντι στην κρίση», ενώ είχε προκαλέσει αίσθηση με την πρόβλεψή του ότι «η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα χρειαστεί έως και δύο δεκαετίες».

 

Αυτήν τη φορά φαίνεται πιο αισιόδοξος, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει τις δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος: «Το αποφασιστικό ερώτημα είναι: έχουμε θετικό πρόσημο; Η απάντησή μου είναι ‛ναι, το πρόσημο είναι θετικό’. Θα δούμε όμως θετικές συνέπειες και στην αγορά εργασίας; Εδώ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Σύντομα λοιπόν αντιστρέφεται το κλίμα. Αλλά όπως και να το κάνουμε, θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου να αναπληρώσει κανείς όλα όσα είχε αμελήσει ή απολέσει στα προηγούμενα επτά ή δέκα χρόνια».

 
Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Για το α΄ εξάμηνο του 2014 πάει η ίδρυσή του
 
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα λάβει τις σχετικές της αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες  μέσα στο α' εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και ενέργειες, καθώς και τη δέσμευση της σχετικ΄ςη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Απομένει η επιτάχυνση της διαδικασίας από τη Γερμανική επενδυτική τράπεζα Kfw, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώρειο του άτυπου Eurogroup – Ecofin.
 
Το Επενδυτικό αυτό Ταμείο έχει περάσει από «σαράντα κύματα», καθώς η εκκίνηση σχεδιασμού του είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη. Τον Ιούλιο το 2013 υπεγράφη σχετικό Μνημόνιο για μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και του πρόεδρου της KfW Ulrich Schroeder. Μάλιστα ο στόχος ήταν να συσταθεί ως το τέλος του 2013 για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και επιχειρήσεων. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της έγκαιρα υπήρχαν καθυστερήσεις πους σχετίζονταν με τις απαιτήσεις δέσμευσης πόρων από ΕΣΠΑ, με την απροθυμία άλλων πλευρών να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», αλλά και να προχωρήσουν σε αλλαγές σε θεσμικές αγκυλώσεις (μορφές εγγυήσεων κλπ). Ωστόσο φαίνεται ότι όλα αυτά μπαίνουν σε μια σειρά και εκτός απρόοπτου το Ταμείο θα μπει στις ράγες.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

-Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.

-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

 Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 02 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.