ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζωπύρωση των σεναρίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

00:14 - 15 Απρ 2014 | Οικονομία
Αναζωπύρωση των σεναρίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, επανέφερε τα σενάρια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες να «πιέζουν» για πιο δραστικές λύσεις.

Τα σενάρια για μείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται και σήμερα, Μ. Τρίτη, με τους Γερμανούς οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι η συζήτηση για ένα νέο κούρεμα θα συνεχίσει να υφίσταται Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, το 2014 φαίνεται ότι είναι χρονιά καμπής για την ευρωζώνη. Μετά από δύο χρόνια οι 18 χώρες-μέλη της αναμένεται να σημειώσουν μία ελαφρά ανάπτυξη της τάξης του 1%. Αυτό, σε συνδυασμό και με την αποχώρηση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης, αποτελεί μεν ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο, δεν μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα οριστικής υπέρβασης της κρίσης στο σύνολό της.

 

Οπως τονίζει ο ίδιος, «εξομαλύναμε ή περιορίσαμε την χρηματοοικονομική κρίση, καθησυχάζοντας τους επενδυτές με μία συλλογική υπόσχεση διάσωσης, όμως η κρίση στην πραγματική οικονομία δεν επιλύεται με αυτόν τον τρόπο. Η μαζική ανεργία διατηρείται. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα περιορίστηκε κατά 30% σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή». Και προσθέτει ότι «το ζήτημα ενός νέου κουρέματος θα συνεχίσει να υφίσταται».

 

Η ανεργία -ειδικότερα στους νέους- στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη και το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ της χώρας, παρά το μερικό κούρεμα χρέους επενδυτών του ιδιωτικού τομέα. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Βόννης, Μόριτς Σούλαρικ, «αν εξετάσει κανείς την Ελλάδα, θα δει ότι το ζήτημα ενός νέου κουρέματος του χρέους θα συνεχίσει να υφίσταται». Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ανησυχητικό το επίπεδο του χρέους και στην Ιταλία, που ανέρχεται στο μεταξύ σε 130% του ΑΕΠ της χώρας. Όπως εξηγεί, σε αυτό συνέβαλε η άνω του μέσου όρου αύξηση του κόστους εργασίας, η συνεπακόλουθη μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η ανελαστική αγορά εργασίας.

 

Wall Street Journal Deutschland

"Η αγορά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στο χάος και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν θα προέρχεται από τους ιδιώτες, αλλά από τους δημόσιους πιστωτές",  αναφέρει η Wall Street Journal Deutschland, σε ανάλυσή της με τίτλο «Αλλάζει σελίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την κρίση».

 

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν μια συμβολικά σημαντική στιγμή στην κρίση του ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η επιτυχής έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν μία μόνο από τις θετικές εξελίξεις που αφορούν τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και αποδεικνύουν ότι η διάθεση των αγορών έναντι των χωρών της νότιας Ευρώπης έχει αλλάξει. «Τα σενάρια τρόμου έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής μακριά από την πραγματικότητα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι μεταξύ των πολιτικών και των υψηλόβαθμων στελεχών στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη υπάρχουν λίγα σημάδια αυταρέσκειας και στη νότια Ευρώπη καθόλου. «Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν αναμένεται, λοιπόν, να κρεμάσει τόσο γρήγορα πανό με τη φράση "Αποστολή εξετελέσθη" από την Πύλη του Βρανδεμβούργου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κλείσει τα τεράστια κενά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, ενώ έχουν περιορίσει σημαντικά και το εργασιακό κόστος και βρίσκονται έτσι σε καλό δρόμο, προκειμένου να βελτιώσουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους. Σοβαρό παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα του χρέους, που, όπως αναφέρεται, συνδέεται με το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο με τη σειρά του απειλεί την πολιτική σταθερότητα.

 

ΔΝΤ

Σε προχθεσινές τις δηλώσεις η Κριστίν Λαγκάρντ σίγουρα δεν μίλησε για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά μίλησε για... «πολύ δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει» χωρίς να... ξεκαθαρίζει αν αφορά την δουλειά που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα μόνο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές είναι σαφώς με μία ένδειξη, αλλά πρόσθεσε ότι «το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει», και πως υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία.

 

Είναι γνωστό πως η θέση του ΔΝΤ είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μία θέση την οποία επανέλαβε άλλωστε και ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα.

 

Reuters

Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ξεκάθαρα, πως η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται εξ' ολοκλήρου στο ότι έχουν προεξοφλήσει ένα έμμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του από τα 30 στα 50 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων.

 

WSJ

Η Wall Street Journal, λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι η ανάγκη για μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας είναι άμεση.

Η εφημερίδα τονίζει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν απλά η τελευταία απόδειξη της αλλαγής κλίματος στην ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες της κρίσης.

 

Όπως υπογραμμίζει, η επιστροφή των τραπεζών του Νότου στις αγορές, η πτωτική τάση που παρουσιάζει η ανεργία, και η βελτίωση στα δημοσιονομικά προβλήματα καθώς και στα προβλήματα του εξωτερικού ισοζυγίου των χωρών της περιφέρειας, υπογραμμίζουν ότι πλέον η άλλοτε σφυροκοπημένη περιοχή, έχει αλλάξει σελίδα. Ωστόσο η WSJ προειδοποιεί ότι το υψηλό χρέος των χωρών, που επιμένει, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα το οποίο και αποτελεί κίνδυνο στην πολιτικά σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος πως η εύθραυστη από πλευράς πλειοψηφίας, κυβέρνηση, θα δει σύντομα τις προσπάθειές της να εκτροχιάζονται.

 

Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν, η Wall Street Journal περνάει το μήνυμα ότι ναι μεν η επιτυχία της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι μεγάλη, αλλά ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του πολύ υψηλού χρέους.

 

FT

Από την πλευρά τους οι Financial Times μιλούν για χρεοκοπία ή διαγραφή του ελληνικού χρέους, ως τις μόνες λύσεις που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τώρα που βγήκε επιτυχώς στις αγορές, που παρουσιάζει πλεόνασμα και που μπορεί ουσιαστικά να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Με το ελληνικό χρέος να τοποθετείται κοντά στο 177% του ΑΕΠ φέτος, η Ελλάδα δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις, λένε οι FT.

 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με το ελληνικό χρέος να τοποθετείται κοντά στο 177% του ΑΕΠ φέτος, η Ελλάδα δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις, ούτε μπορεί να δημιουργήσει εγχώριες επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο αρθρογράφος «ποιος θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμο χρέος; Πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική άνθηση, αν δεν χαριστεί το χρέος ή δεν χρεοκοπήσει η χώρα. Ο πιο καθαρός τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν μέσω συνεδρίου για το χρέος, αλλά οι πιστώτριες χώρες δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν».

 

Με λίγα λόγια, οι FT περνούν το μήνυμα πως αν η πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν την χρεοκοπία της, τότε θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να κάνουν το χρέος της βιώσιμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 15 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.