ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος- Η Eurostat επιβεβαιώνει το πλεόνασμα- Τι περιμένει η Αθήνα από το Eurogroup στις 5 Μαΐου

00:01 - 23 Απρ 2014 | Οικονομία
Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος- Η Eurostat επιβεβαιώνει το πλεόνασμα- Τι περιμένει η Αθήνα από το Eurogroup στις 5 Μαΐου
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο το 2010, και η Αθήνα έχει στραμμένη την προσοχή της στη Eurostat, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013. Αυτό ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, βάσει των αποφάσεων των Ευρωπαίων εταίρων το Νοέμβριο του 2012, και- σύμφωνα με το Μαξίμου- θα κρίνει το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας ( 6,3 δις) θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο, ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

 

 

Επιπλέον η ελληνική πλευρά προτίθεται να «ανοίξει» αύριο στις Βρυξέλλες και το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστω και σε τεχνικό επίπεδο. 

 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίσταση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές κινήσεις, καθώς η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά από την επικύρωση από τη Ευρωστατιστική Υπηρεσία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 (αναμένεται στα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, ή στο 1,5 δισ. ευρώ κατά την τρόικα). 

 

Άλλωστε, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως, για παράδειγμα, την εκπλήρωση στο επίπεδο του 90%, των στόχων του Προγράμματος (compliance rate).

 

Εξάλλου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η έγκριση από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αυτό ακριβώς θα έχει πιστοποιήσει: την τήρηση του Προγράμματος σε ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 90%.

 

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ένα τετρασέλιδο υπόμνημα με τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πρωτόπαπα. Οι συγκεκριμένοι βασικοί άξονες έχουν κατά κύριο λόγο βασιστεί σε μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, τις οποίες έχει ζητήσει η κυβέρνηση.

pleonasm220414

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο Bloomberg, διεμήνυσε πως η χώρα βασίζεται στους εταίρους της ζώνης του ευρώ "να κρατήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας" που έγινε το 2012, για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους τη στιγμή που θα επιτύχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού ( αφαιρώντας τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους). 

 

Βέβαια, αν και η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα η σχετική συζήτηση, ωστόσο καθώς έχουμε μπει στην τελικά ευθεία για τις ευρωεκλογές, οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές δείχνουν να έχουν αντίθετη άποψη, για λόγους εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, αλλά κυρίως λόγω του αυξημένου αντιευρωπαϊσμού στην κοινή γνώμη των κρατών - μελών.

 

Επομένως, το μόνο που μπορεί να προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Μαΐου είναι μια δήλωση- υπόσχεση ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στο επόμενο Eurogroup στις 19 Ιουνίου με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το ερχόμενο φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωεκλογές είναι μόνο το ένα "αγκάθι" στο δρόμο προς την επίλυση του ζητήματος, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο:

  • Οι παρεμβάσεις σε εργασιακά και υγεία
  • Οι ενδεχόμενες αναθεωρήσεις από του πολυνομοσχεδίου
  • Η αποσαφήνιση του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016.

Ωστόσο, αξίζει να θυμήσουμε ότι ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στο Bloomberg, τόνισε ότι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Το 2015 η Ελλάδα δεν θα έχει απλώς πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα, και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μόνο της το χρέος, χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί χρήματα. Επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές, αν χρειαστεί", ανέφερε χαρακτηριστικά.  

pleonasma220414

Τελευταία τροποποίηση στις 11:31 - 23 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.